Bangkok

Els militars colpistes afirmen que han pres el poder a Tailàndia mentre que el govern civil assegura que el cop ha fracassat

Confusió sobre qui controla el poder a Tailàndia. El comandant en cap de l'exèrcit ha assumit el govern del país i ha declarat la llei marcial, que atorga facultats extraordinàries a les forces armades. Els colpistes han suspès la Constitució del 1997 i el Parlament i han constituït una autoritat provisional lleial al rei de Tailàndia, segons un comunicat emès a través de la televisió. En canvi, fonts del govern de Bangkok asseguren que el perill de cop d'estat ja ha passat i que tot està sota control.

Actualitzat

L'intent de pronunciament militar ha seguit el guió previsible: nocturnitat, un primer ministre absent i presa del control de la capital. Els colpistes només han mobilitzat catorze tancs i uns quants centenars de soldats. No calia res més: l'objectiu fonamental consistia a ocupar la residència del govern. Els carros blindats han aïllat el complex ocupat fins ara per Thaksin Shinawatra, el primer ministre, de viatge oficial a Nova York. No hi ha notícies que cap altre sector de l'exèrcit s'hi hagi mobilitzat en contra.

El habitants de Bangkok n'han estat els primers testimonis. Després, tot el país a través de la televisió. Els militars han interromput la programació i un portaveu s'ha adreçat a la càmera. El govern ha estat destituït, i una comissió administrarà temporalment el país. Abans i després del discurs, els colpistes han mostrat imatges del rei Bhumibol. La figura del monarca, doncs, no està en perill, i encara no se sap quin és el seu grau de coneixement o d'implicació en l'intent de cop.

Thaksin continua a Nova York i assegura que els colpistes han fracassat. No té gaire marge de maniobra i es dubta de si tornarà a Tailàndia. Només se sap que ha cancel·lat el seu discurs a l'Assemblea de l'ONU, previst per aquesta nit, hora catalana. Aparentment, ha perdut el pols que mantenia des de feia mesos amb l'oposició. Va vèncer en les últimes eleccions, però els tribunals van ordenar la repetició dels comicis. Thaksin, un empresari de les telecomunicacions, va ser molt criticat l'any passat arran de la venda d'una part del seu imperi mediàtic a una empresa de Singapur. Els intel·lectuals i les classes urbanes es van aixecar en contra d'ell per haver lliurat un bé estratègic a estrangers. El món rural, però, li continua sent fidel. La destitució de Thaksin podria dividir el país.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut