El govern del Sudan rebaixa a 46 la xifra de morts per la repressió de l'exèrcit

Un sindicat mèdic va informar que havien mort un centenar de persones
El govern del Sudan rebaixa a 46 la xifra de morts per la repressió de l'exèrcit
Khartum

El govern del Sudan rebaixa a 46 la xifra de morts per la repressió de l'exèrcit

Un sindicat mèdic va informar que havien mort un centenar de persones
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions
Khartum s'ha convertit en un camp de batalla (Reuters)
Khartum s'ha convertit en un camp de batalla (Reuters)

El govern del Sudan ha rebaixat a 46 el nombre de morts per la repressió de l'exèrcit contra una concentració opositora, segons l'agència oficial. D'aquesta manera, rebutja la xifra de més de 100 víctimes mortals donada per un sindicat mèdic, que denunciava haver trobat una quarantena de cadàvers al riu Nil.

L'exèrcit sudanès va irrompre dilluns en una acampada de l'oposició que feia setmanes que es feia davant la seu de les forces armades. Els manifestants reclamaven a l'exèrcit que entregués el poder, dos mesos després del derrocament del dictador Al-Bashir. La junta militar sudanesa ha anunciat eleccions d'aquí nou mesos, però els opositors consideren que no hi ha garanties que siguin justes.

 

Acords anul·lats

El consell militar que ocupa el poder ha anunciat que anul·la els acords amb la coalició opositora que s'havia enfrontat amb l'antic règim.

Tot plegat després d'haver reprimit a trets una concentració a la capital, Khartum. Els manifestants estaven acampats des de feia setmanes i reclamaven que els militars retornessin el govern als civils, com havien promès després de derrocar Al-Bashir, que va estar al capdavant del país durant 30 anys.

El president del consell militar sudanès, Abdel Fattah Burhan, responsabilitza la coalició opositora de la falta d'acord per al traspàs de poders, però assegura que organitzarà eleccions d'aquí menys de 9 mesos. Durant aquest temps, la junta militar encapçalarà un govern en funcions "per imposar la pau al país, permetre les llibertats i castigar les restes del règim anterior".

 

La junta militar anunciant que convoquen eleccions en un termini màxim de 9 mesos


Segons els militars, l'actuació contundent contra l'acampada anava dirigida als "delinqüents" que s'haurien infiltrat en la zona dels manifestants opositors.

Les dues parts --la junta i els opositors-- havien arribat a acords com la formació d'un consell sobirà transitori integrat per civils i militars que dirigiria el país durant tres anys. Però els militars volien tenir la presidència del consell i una àmplia representació, cosa que els membres de l'oposició rebutjaven.


L'ONU obre una investigació

En tot cas, després de la matança d'aquest dilluns, el Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit a petició de Londres i Berlín, per abordar la situació al país africà. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha demanat que s'obri una investigació sobre els greus incidents de Khartum.

"Condemno amb duresa la violència i les informacions d'un ús excessiu de la força per part del personal de seguretat contra civils, que s'ha acabat amb morts i ferits."


Guterres ha reclamat que les parts continuïn les negociacions per transferir el poder a una autoritat de transició amb lideratge civil.

ARXIVAT A:
Eleccions

NOTÍCIES RELACIONADES