Barcelona

Els microblogs serveixen titulars sobre la situació a l'Índia

Internet també està tenint el seu paper a l'hora d'informar sobre l'onada d'atemptats de l'Índia. És una eina protagonista perquè és la que utilitzen testimonis de primera mà per explicar al món què està passant a Bombai. Les xarxes socials o plataformes de microblogs com Twitter serveixen titulars tothora; uns titulars, és clar, que s'han de llegir amb les reserves necessàries tractant-se d'usuaris anònims la rigorositat dels quals no està contrastada. Malgrat tot, en casos com el de l'onada d'atemptats els internautes tenim una finestra a l'actualitat per explorar.

Actualitzat
En aquest enllaç es relacionen un seguit de microblogs que parlen de Bombai. Majoritàriament estan escrits en anglès, però serveixen per fer una ullada al que passa. Entre l'allau de microblogs, destaquem aquest pel ritme d'actualització.

Les del Twitter no són les úniques accions que els ciutadans estan deixant a internet. Enciclopèdies en línia com Wikipedia o Mahalo.com ja tenen entrades actualitzades, com "November 2008 Mumbai attacks" o "Mumbai Terrorist Attacks".

L'evolució dels atemptats es pot seguir en explicacions de gent que viu a Bombai des dels agregadors de notícies ciutadanes. Aquest és el cas de Now Public, on Ravi Dixit ha relatat gairebé al minut els fets en la capital financera de l'Índia. El seu article l'ha titulat: "This is India's 9/11".

En GroundReport expliquen com el fotògraf Vinukumar Ranganathan ha estat el primer que ha posat fotos dels atemptats i dels carrers de Bombai a Flickr.

Per últim, es pot trobar també informació útil a Google Maps, on sobre un mapa se situen els hotels que van ser atacats ahir.

Però potser on es pot apreciar un avanç en el periodisme ciutadà -o en les accions voluntàries i espontànies que els ciutadans emprenen quan passa un esdeveniment d'aquestes dimensions- és en el missatge enviat per Lloyd a Flickr, on assenyala que el govern de l'Índia va demanar que no es fessin actualitzacions dels atemptats a Twitter per evitar que els terroristes tinguessin informació de les operacions que s'estaven duent a terme.
Anar al contingut