"Diem prou al maltractament", el clam dels metges de primària el primer dia de vaga
Metges d'atenció primària han clamat "Prou" davant la seu de l'ICS (ACN/Laura Fíguls)

"Diem prou al maltractament", el clam dels metges de primària el primer dia de vaga

El sindicat Metges de Catalunya, convocant de la protesta, diu que té un seguiment del 60%, i l'ICS assegura que la secunden el 20% dels metges

Redacció/Marta Arrufat TrigàsActualitzat

Primera jornada de vaga, aquest dimarts, de les quatre consecutives convocades fins divendres pel sindicat Metges de Catalunya.

Estan cridats a sumar-s'hi els gairebé 6.000 metges que treballen en centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), que són el 80% dels CAP que hi ha a Catalunya.


Els CAP, sense càmeres

Metges de Catalunya assegura que la vaga ha tingut un seguiment majoritari, del 60 per cent.

Des de l'Administració, en canvi, l'ICS assegura que no hi han arribat a participar ni el 20 per cent dels metges i metgesses, i que la jornada transcorre sense incidents.

Segons aquestes dades, Girona és el territori amb més seguiment, un 28% dels metges ha fet vaga, i a l'Alt Pirineu cap metge ha seguit l'aturada.

Cal tenir en compte que només s'han mobilitzat els metges, no la resta de professionals de la salut, que han fet la seva feina amb normalitat.

Es dona la circumstància que, coincidint amb la vaga, des de l'ICS s'ha prohibit l'entrada de periodistes als CAP.

 

Metges d'atenció primària han tallat el carrer davant la seu de l'ICS (ACN/Laura Fíguls)


La protesta sí que s'ha fet sentir al carrer: metges d'atenció primària s'han concentrat davant de la seu de l'ICS, a la cantonada del carrer Balmes amb la Gran Via, on han arribat a tallar el trànsit i han clamat "Diem prou al maltractament".

La convocatòria de Metges de Catalunya és fins divendres, però el sindicat no descarta continuar les mobilitzacions més enllà, si no arriben a cap acord.


Reivindicacions que venen de lluny

Asseguren que motius per a la vaga no els en falten, començant per aconseguir més bons sous i condicions laborals, unes reivindicacions que venen de lluny.

"No podem atendre la població com cal", assegura Elena Bartolozzi, secretària del sector de l'atenció primària de l'ICS de Metges de Catalunya, que afegeix: "Ens trobem ofegats dins les consultes, fent una feina que no és la que ens toca."

Esperança Martín Correa, des del col·lectiu Rebel·lió Atenció Primària, explica que "el problema de l'atenció primària és la infradotació, tant pressupostària com de professionals".

I des del Fòrum Català d'Atenció Primària (FOCAP), Blanca de Gispert remarca que "la pandèmia l'únic que ha fet és posar en relleu una situació prèviament molt debilitada i molt precaritzada".

En definitiva: els treballadors de l'atenció primària estan esgotats físicament i mentalment, i la pandèmia ho ha agreujat tot.

Encara no fa dos anys, el sindicat Metges de Catalunya ja va convocar una setmana de vaga. En aquella ocasió, altres sindicats s'hi van afegir, incloent en la crida tots els professionals de la primària.

Un dia abans d'acabar la convocatòria, Metges de Catalunya va arribar a un acord només per als metges i metgesses de l'ICS.

El juliol de l'any passat, l'Institut Català de la Salut va donar els acords per complerts: va incorporar l'equivalent a 309 professionals i va recuperar part del sou que havien perdut durant les retallades.

Josep Maria Argimon, director gerent de l'ICS, considera que s'han adoptat "les mesures a curt termini per començar a construir la transformació de l'atenció primària, a mitjà i llarg termini".

Quatre mesos després, Metges de Catalunya va presentar una denúncia a Inspecció de Treball on asseguraven que no s'havia revertit la sobrecàrrega assistencial.

Bartolozzi assegura: "Ens sentim estafats." I afegeix: "A sobre, que ens diguin que s'està complint tot l'acord... És que això ja no és acceptable."

Des de l'ICS, en canvi, Xavier Saballs Bruell assegura que no donen res per tancat, que "això és un àmbit de negociació" i que "no cal fer una vaga per seure a parlar".

A més, argumenta que "els acords preveien que hi hagués una comissió de seguiment durant dos anys" i que aquest termini encara no ha vençut.

Enmig d'aquesta situació, de sobte va arribar la pandèmia. Els CAP han hagut d'assumir noves tasques, a més de la feina habitual: atendre les residències, fer els cribratges a les escoles i la gran majoria de les 25.000 PCR que es fan diàriament.

La nova convocatòria de vaga és per als metges i metgesses d'atenció primària de l'ICS, el 80% dels CAP que hi ha a Catalunya.

"Ens sentim amenaçats com a professionals, i com que som un sindicat de metges, convoquem els metges."


Però en aquesta vaga aniran sols: la resta de sindicats i plataformes de defensa de l'atenció primària no hi donen suport.

Des del col·lectiu Rebel·lió Atenció Primària es defensa que la mobilització "ha de ser tots a l'una; no només d'un col·lectiu de professionals, sinó de tots els professionals amb la població".

Des del FOCAP, a més, lamenten que s'hagi posat l'accent en aspectes "que no deixen de ser la punta de l'iceberg", com el salari o el nombre de visites", perquè el que hi ha és "un problema molt més estructural, més profund i que per tant necessita mesures molt més contundents i més globals".

Consideren, d'altra banda, que "possiblement, aquest no és el moment més adequat per fer vaga".

ARXIVAT A:
SalutPrecarietat laboralDrets laboralsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut