Els més vulnerables demanen renda mínima i suspensió del lloguer per sobreviure al confinament

Els treballadors dels serveis socials creuen que s'han de replantejar les ajudes als més vulnerables sobretot en l'alimentació bàsica

Actualitzat

L'emergència sanitària ha multiplicat de manera exponencial el treball d'atenció primària dels serveis socials, que creuen que caldria replantejar les ajudes als més vulnerables, que sovint no tenen ni accés a una alimentació bàsica.  

Moltes neveres dels mes vulnerables estan completament buides, però sense sortir de casa no poden continuar fent les feines precàries que feien, ni alimentar bé la seva família.

Això els passa a una família de cinc persones que viuen al carrer, i que acaben d'ocupar un pis per por del contagi, com explica en Gabriel, un dels membres de la família que arran del confinament es troben en una situació difícil, ja que sense poder sortir no poden sobreviure.

A aquesta família els ha acabat ajudant la Plataforma d'Afectats per la Crisi de Badalona, que ha fet una recollida d'aliments d'emergència. Lluís Ros, de la Plataforma d'Afectats per la Crisi, demana que es posi un banc d'aliments municipal per a les famílies que veritablement no tinguin res de menjar puguin tenir accés a una alimentació bàsica.

Des dels Serveis Socials responen que sí que hi ha un banc d'aliments, però que està desbordat malgrat que moltes empreses hi estan col·laborant. Ara inicien unes ajudes de menjar als seus usuaris a través dels mercats, però veuen que cal repensar l'ajuda als més vulnerables, com explica Aïda Llauradó, regidora de Serveis Socials de Badalona.

"S'ha de reflexionar en si es vol incrementar i dignificar la salut, i també quin és el model de serveis socials que es vol, si volem continuar atenent a les emergències i a les crisis, o si volem uns serveis socials que es dignifiquin."

Perquè ara plou sobre mullat, i moltes persones que ja vivien en precari i que pagaven 500 euros per viure en una habitació, ara encara es veuen més atrapats, com passa a molts habitatges de la zona nord de l'Hospitalet de Llobregat, com explica Irene Sabaté, del Sindicat de Llogaters.

"És molt difícil mantenir a una família tancada a una habitació, amuntegada, convivint i compartint espais comuns amb altres famílies, molt difícil mantenir els nens tancats en aquestes condicions, problemàtiques que coneixem, que estan creixent de manera exponencial, com la corba del virus, i que no podem copsar encara quin és l'abast dels danys socials que està provocant aquesta situació".

Per combatre-ho, exigeixen una renda mínima i la suspensió immediata dels lloguers, i, de moment, moltes xarxes ciutadanes i entitats s'han posat mans a l'obra.

La xarxa ciutadana de Collblanc fa una crida per repartir la por i que sigui més suportable. Felipe Campos, director de la xarxa solidària i entitat Ítaca, creu que aquesta situació la superarem amb dignitat i que no estem sols, creu que tornarem a la normalitat, de manera diferent però tornarem.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut