Berga

Els menors imputats en la mort de Josep Maria Isanta es contradiuen i apunten als majors d'edat com a autors del crim

Els vuit menors que han declarat en la primera sessió del judici per l'assassinat de Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum de Berga de l'any passat han ofert versions contradictòries dels fets i han acusat alguns dels nou majors d'edat encara per jutjar com a responsables de les agressions. Alguns dels acusats han dit que recorden haver vist un dels majors d'edat imputats amb una navalla a cada mà, mentre que un altre dels menors també ha reconegut que duia un arma blanca, però que no la va arribar a fer servir. Cap dels vuit menors que han declarat, però, ha confessat haver presenciat l'apunyalament.

Actualitzat

Les diferents versions ofertes pels acusats han impedit aclarir els motius de les agressions que van acabar amb la vida d'Isanta, encara que tots ells han coincidit a negar la seva participació en l'agressió mortal i han apuntat al grup dels majors d'edat com a responsables de l'atac.

El que han confessat tots els menors és que cap d'ells va intentar fer res per defensar les víctimes ni va intentar auxiliar els ferits, fet que porta l'acusació particular a afirmar que es tractava d'un grup organitzat. Així ho ha assegurat Montserrat Salvador, l'advocada de l'acusació particular, que exerceix la família del jove de Berga assassinat.

Pel que fa als motius que van motivar les agressions, un dels menors imputats, d'origen dominicà, ha explicat que va escoltar un comentari racista i que, per venjar-se, va anar reclutant la resta de membres del grup agressor, que va anar creixent de mica en mica. "M'insulten i jo pego", ha declarat. Alguns dels menors que han declarat en la primera sessió del judici, membres del clan conegut com  "Los Catoños", ha explicat que el grup es va presentar al concert on va tenir lloc el crim a la recerca de brega, "mirant malament i buscant la boca", perquè no els agraden "els hippies ni la seva música".

També hi ha hagut menors que han afirmat que es van veure embolicats a les baralles per causalitat, però que no pretenien participar-hi, i altres que fins i tot han negat que estiguessin presents al lloc dels fets.

El fiscal demana set anys d'internament per als menors que en el moment dels fets tenien 16 anys o més i tres per als menors de 16, tots ells com a presumptes autors d'un delicte d'homicidi. De la seva banda, l'acusació particular els imputa un delicte d'assassinat i demana vuit anys d'internament en el cas dels majors de 16 anys i quatre per als que no havien complert aquesta edat quan va succeir el crim.

De moment, la jutge no ha decretat l'internament dels menors, que es troben en llibertat vigilada, per garantir la seva presència en el judici, encara que està previst que ho faci si algun dels acusats no compareix a les vistes. A les portes del jutjat, i enmig de grans mesures de seguretat, hi han acudit diversos familiars dels acusats i també amics i familiars de les víctimes, que han denunciat les amenaces i agressions que estan rebent de l'entorn dels detinguts.

Mentrestant, unes 300 persones s'han concentrat a la plaça de Sant Pere de Berga amb motiu de l'inici del judici als menors acusats de matar Josep Maria Isanta. La concentració ha estat silenciosa, i no s'hi han pogut veure pancartes ni tampoc no s'ha llegit cap mena de manifest, a petició de la Plataforma per la Convivència al Berguedà. La concentració ha durat uns deu minuts i ha congregat amics, familiars i veïns de la població. Està previst que aquesta mena de concentracions silencioses es repeteixin cada dia mentre continuïn les sessions del judici al jutjat de menors de Barcelona.

Josep Maria Isanta va morir apunyalat el 28 de maig de l'any passat durant les festes de la Patum, en les quals també van quedar ferides onze persones, algunes per arma blanca. Per aquests mateixos fets estan imputats nou joves més, en aquest cas majors d'edat, que hauran de ser jutjats a l'Audiència de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut