Els menors de 55 anys que hagin passat la Covid rebran només una dosi (EFE/Joédson Alves)
Els menors de 55 anys que hagin passat la Covid rebran només una dosi (EFE/Joédson Alves)

Els menors de 55 anys que hagin passat la Covid només rebran una dosi de vacuna

Salut prioritzarà la vacunació dels cuidadors de persones afectades per malalties minoritàries, sobretot els que tenen cura d'infants

Actualitzat

Els menors de 55 anys que hagin passat la Covid (simptomàtics i asimptomàtics) rebran només una dosi de la vacuna sis mesos després de la infecció, segons ha acordat aquest divendres la Comissió de Salut Pública amb representació a tots els territoris de l'Estat.

Les persones de més de 55 anys que hagin passat la Covid sí que rebran una segona dosi de la vacuna. En el cas que emmalalteixin un cop ja hagin rebut la primera dosi, només se'ls administrarà la segona quan ja estiguin completament recuperats i hagin superat el període d'aïllament.

També s'ha acordat que no caldrà fer proves serològiques ni abans ni després d'aquestes vacunacions.

La decisió s'ha pres després de revisar estudis clínics sobre l'efectivitat de les vacunes en persones que ja han estat infectades de coronavirus:

La Comissió de Salut Pública demana que es respecti el "principi de solidaritat" per vacunar primer les persones d'edat avançada que no estiguin institucionalitzades, amb les vacunes que tenen una eficàcia més alta. Recorden, però, que totes les vacunes disponibles a Espanya són "segures i eficaces".

Pla de vacunació

Es recorda que el principal factor de risc d'hospitalització i mort per Covid és tenir més de 60 anys, i que el risc augmenta a mesura que l'edat augmenta. Per això, remarca que cal vacunar primer les persones més grans.

Després de vacunar a les residències de gent gran, el personal sanitari, els grans dependents i les persones de més de 80 anys, els següents a vacunar-se seran les persones d'entre 70 i 79 anys (grup 5B), les de 60 a 69 anys (grup 5C), les persones de menys de 60 amb alt risc de Covid greu (grup 7) i les d'entre 56 i 59 anys (grup 8). Aquests col·lectius rebran les vacunes de Pfizer-BioNTech​ i Moderna, amb ARN missatger.

Aquesta programació de la vacunació es fa "en previsió d'una major disponibilitat de dosis de vacunes en el segon trimestre de l'any".

La vacuna d'AstraZeneca, quan s'acabin de vacunar tots els col·lectius essencials, es destinarà a persones d'entre 45 i 55 anys (grup 9).


Prioritat per als cuidadors d'afectats per malalties minoritàries

Salut vacunarà contra la Covid-19 els cuidadors de persones afectades per malalties minoritàries, sobretot aquells que estan a càrrec d'infants, perquè els considera una "peça clau per protegir els més vulnerables". Respon així a la petició de familiars de persones amb malalties minoritàries, que fa temps que reclamen ser vacunats en la primera fase:

A Catalunya, les malalties minoritàries afecten més de 350.000 persones.

Les malalties minoritàries (MM) afecten menys de 5 de cada 10.000 persones. N'hi ha més de 7.000, un 80% de les quals són d'origen genètic i es manifesten sobretot durant la infància.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut