La façana del Tribunal de Comptes
El Tribunal de Comptes va rebutjar l'aval de la Generalitat (Europa Press)

Els membres del Tribunal de Comptes, amb el mandat caducat i sense renovació a l'horitzó

Aquest juliol, el mandat dels membres del Tribunal de Comptes ha quedat caducat en plena causa contra l'acció de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Des d'aquest divendres, el Tribunal de Comptes s'afegeix a la cada cop més extensa llista d'òrgans amb el mandat caducat. Uns consellers pendents de renovació just en plena polèmica, amb la causa oberta contra antics alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior.

Nou anys han passat des de l'acord que van tancar Mariano Rajoy, com a president del govern espanyol, i l'aleshores líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba.

La renovació d'aquest organisme, que presideix María José de la Fuente, requereix un consens entre el PSOE i el PP. Calen 210 diputats per remodelar l'òrgan fiscalitzador, una xifra que no s'assoleix sense la participació dels dos grans partits espanyols.


Com funcionen els càrrecs

La llei espanyola de 1982 estableix que els 12 consellers que formen el tribunal han de ser elegits pel Congrés i el Senat per una majoria de tres cinquenes parts (210 diputats). El seu mandat té una durada de nou anys i els elegits designen al seu torn el president.

La presidència es va renovant cada tres anys entre els consellers. Aquest mandat, que va arrencar el 2012, va començar amb Ramón Álvarez de Miranda al capdavant de la institució durant sis anys i des del 2018 l'ocupa De la Fuente.

Institucions sense renovació

No hi ha perspectiva de renovació del Tribunal de Comptes, com tampoc dels altres òrgans pendents d'un acord que no arriba.

El defensor del poble des del 2017, el socialista Francisco Fernández Marugán, continua en el càrrec a l'espera del seu relleu.

En el Consell General del Poder Judicial, des del 2018 els vint vocals tenen el mandat caducat. I en el Tribunal Constitucional, un terç dels membres, 4 dels 12 magistrats, esperen des del 2019 la seva renovació.

El nou ministre de la Presidència, Félix Bolaños, continua els contactes telefònics amb els portaveus parlamentaris per abordar unes renovacions dels òrgans que ara mateix semblen totalment estancades. Ja fins després de les vacances no s'esperen noves reunions per intentar desencallar les negociacions.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut