En una entrevista a "Els matins" de TV3

Argimon dona per fet que s'ampliarà el topall de 55 anys per a AstraZeneca

El secretari de Salut Pública també defensa canviar d'estratègia i prioritzar les primeres dosis per protegir més població

Juli Rodés AlmerActualitzat

La vacuna d'AstraZeneca, desenvolupada a la Universitat d'Oxford, "és segura i efectiva" i s'ha de seguir administrant.

Així ho ha defensat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que assumeix i dona suport al dictamen de l'Agència Europea del Medicament (EMA) fet públic aquest dijous.

En una entrevista en el programa "Els matins", de TV3, ha admès que "hi ha uns casos greus, pocs, infreqüents, inusuals i rars que cal tenir molt en compte perquè superen una mica l'esperat" i que, per això, "s'han de seguir estudiant" mentre es reprèn la vacunació.

A Espanya serà a partir de dimecres, perquè abans cal decidir a quina població s'administra aquesta vacuna.

En aquest sentit, Argimon està convençut que "avui o demà es trencarà el topall" d'edat que fins ara s'havia establert en els 55 anys, a diferència de molts països que han aprovat la vacuna d'AstraZeneca per a tota la població major d'edat.

Defensa que no pot estar "només dedicada a col·lectius essencials de gent jove que és la que té menys risc de morir i d'emmalaltir de manera greu".

"No té cap raó de ser no vacunar la gent més gran de manera molt ràpida. Vull dir només els més grans de 80, sinó els de 70 i de 60 anys, també. Hem d'anar el més ràpid possible perquè són les persones que tenen més risc."


Prioritzar les franges d'edat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que si s'elimina el topall de 55 anys en el procés de vacunació d'AstraZeneca, el Departament començarà a prioritzar la vacunació per franges d'edats i, no pas, per col·lectius específics.

D'aquesta manera, Vergés ha afirmat que es vacunarien primer les persones de 80 anys per reduir la mortalitat i els ingressos de llits de crítics.


Retardar la segona dosi

El secretari de Salut Pública també defensa un segon canvi en l'estratègia de vacunació, que no està tan convençut que el Ministeri de Sanitat aprovi: fer com el Regne Unit i el Canadà i donar prioritat a l'administració de les primeres dosis, retardant fins a dotze setmanes les segones.

Argimon defensa que d'aquesta manera "aconseguiríem vacunar molta gent amb una sola dosi que ja dona proteccions molt elevades".

La vacuna d'AstraZeneca es tornarà a administrar a partir de dimecres (ACN/Aleix Freixas)


Una protecció que els estudis publicats per britànics i canadencs asseguren que evitaria "pràcticament un 80%" dels ingressos per Covid i també de pacients greus i mortalitat a causa de la pandèmia, que "és el que ara necessitem" per treure tensió del sistema de salut.

Argimon, d'altra banda, considera que encara "és aviat per dir" si les dones menors de 55 anys han de quedar excloses de la vacuna d'AstraZeneca. "A partir del que va dir l'EMA", diu, "en principi, no".


Disposat a "fer un Palomares"

Conscient que l'aturada d'aquesta setmana pot haver generat desconfiança en una part de la població, Argimon es mostra disposat a fer campanya, com alguns líders europeus, i vacunar-se públicament.

És el que ell anomena, humorísticament, "fer un Palomares", en referència al bany de Manuel Fraga, aleshores ministre de la dictadura franquista, en aigües d'aquesta platja d'Almeria per demostrar que no hi havia cap perill de radioactivitat arran de la caiguda de quatre bombes termonuclears nord-americanes.


Abans de l'estiu, el 30% vacunats

S'ha mostrat convençut que abans de l'estiu ja estarà vacunat el 30% de la població "i fins i tot més".

Una infermera prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca (ACN/Roger Segura)


La previsió del Ministeri de Sanitat és que a partir de després de Setmana Santa arribaran unes 400.000 vacunes cada setmana, durant vint setmanes.

Entre aquestes, a partir de finals d'abril, hi haurà també la vacuna de Janssen, ja aprovada per l'EMA, que s'incorporarà a l'estratègia de vacunació sense destinar-se a cap grup en concret.


"El coronavirus es quedarà"

Preguntat per un horitzó d'aquesta pandèmia de Covid-19, Argimon ha respost, sense dubtar-ho: "L'horitzó és aquest any 2021, amb una bona campanya de vacunació."

Ha assegurat que, amb el 70% o el 80% de la població vacunada, "el virus es controlarà", però ha volgut remarcar, que "no tot se soluciona amb la vacunació", perquè "el coronavirus quedarà".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut