Entrevistat a Catalunya Ràdio i a TV3

Illa, en 10 frases: "No puc formar govern amb ERC, que vol assolir la independència"

RedaccióActualitzat

Salvador Illa és el candidat del Partit dels Socialistes de Catalunya a la presidència de la Generalitat en les eleccions al Parlament del 14F.

Nascut el 5 de maig de 1966 a la Roca del Vallès, població de la qual va ser alcalde des del 1999 fins al 2005. És secretari d'Organització del PSC des que, el 2016, Miquel Iceta el va designar per a aquest càrrec.

El 13 de gener de 2020, Pedro Sánchez el va nomenar ministre de Sanitat, just dos mesos abans que es decretés l'estat d'alarma per combatre l'expansió de la Covid-19.

Va deixar el càrrec al cap d'un any, el 27 de gener, en plena tercera onada de la pandèmia, una decisió criticada pels seus adversaris polítics.

Illa argumenta per què ho va fer: "Perquè m'ho han demanat els meus companys, perquè ja havíem començat procés de vacunació i perquè és un pas que tenia tot el dret a fer." I apunta la "contradicció" d'haver-li demanat primer que plegués i ara retreure-li que marxi.

Favorit segons l'última enquesta del CIS, Illa assegura que se sent guanyador i que nota "ganes de passar pàgina" en la ciutadania.

Preguntat sobre la idoneïtat de fer les eleccions el 14F, defensa que "votar és segur" si se segueixen les indicacions dels experts. I argumenta que, si JxCat i ERC s'haguessin posat d'acord, no hauria calgut anar a votar.

"Si podem portar els fills a l'escola, anar a la feina i fer altres activitats, podem anar a votar."


Debat d'investidura

"Si guanyo les eleccions, jo em presentaré a la investidura; crec que tinc l'obligació política i moral de defensar el meu projecte."


Cap diàleg amb Vox

"L'estabilitat del meu govern no descansarà sobre Vox."

"No hi tinc res a parlar, amb aquesta gent que defensa posicions d'ultradreta."

"M'agradaria que Vox no tingués representació al Parlament, però el nostre sistema ho permet. A Vox se'ls ha de combatre amb arguments, no pas a cops de pedra, perquè això els dona notorietat."


No governarà amb ERC

"No puc formar govern amb un partit que segueix fixant com a objectiu assolir la independència."


Govern en minoria amb els comuns

"Formarem govern amb els comuns. Ja sé que no sumem 68, però tampoc sumem 176 a Madrid i, en canvi, estem governant. Els ciutadans trien una fragmentació i els polítics hem de traduir això en un esquema de govern."


Reforma de la LOREG

"Caldria la reforma de la LOREG per diverses qüestions, però el primer punt és que a Catalunya no s'ha fet una llei electoral en 40 anys."


Taula de diàleg

"Accepto parlar de tot. Hi ha coses que suscitar-les pot generar més frustració, perquè no veig possible, en el marc legal, una amnistia."


Indult

"L'indult serveix per passar pàgina. Forma part de l'estat de dret, per això el govern espanyol tramita les peticions d'indult."

"Si haguessin respectat l'estat de dret, no hauríem arribat on hem arribat. Estic a favor de la justícia i en contra de la venjança."


Cas Hasél

"Tot i que no comparteixo certes lletres de certes cançons, em sembla necessari que es reformin aquests delictes com més aviat millor, en línia amb el que està passant en altres països d'Europa."


Illa ha estat entrevistat per Laura Rosel en el programa "El matí de Catalunya Ràdio". Pots sentir l'entrevista íntegra.

 


El cap de llista del PSC també ha passat pel plató d'"Els matins de TV3", on ha estat entrevistat per Lídia Heredia. Aquesta és l'entrevista íntegra:

 

ARXIVAT A:
Salvador IllaPSCEleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut