El projecte ja ha pogut digitalitzar 40.000 pàgines com aquesta
El projecte ja ha pogut digitalitzar 40.000 pàgines com aquesta (i4Africa.org)

Els manuscrits de Tombouctou, un dels grans llegats escrits a l'Àfrica, a l'abast del món

Magic Mali, el projecte que està digitalitzant milers d'antics manuscrits africans sobre ciència, cultura, religió o economia

Marc PratsActualitzat

Considerats dels grans llegats escrits d'Àfrica, els coneguts com a manuscrits de Tombouctou comencen a estar catalogats i protegits. Sis anys de feina de la plataforma cultural Google Arts & Culture amb l'associació maliana Savama, i la col·laboració de líders comunitaris i organitzacions internacionals com la Unesco, han permès digitalitzar i obrir a ulls de tot el món, a través d'internet, tota una herència custodiada durant segles per desenes de famílies i que ha anat resistint a tota mena d'atacs i perills.

El contingut dels manuscrits revela l'existència d'una profunda i riquíssima tradició escrita a l'Àfrica que sovint ha estat negada o menystinguda per Occident. El director de l'associació Savama, Abdel Kader Haïdara, recorda que el que s'ha digitalitzat fins ara és només una petita part del gruix dels manuscrits que hi ha:

"Són 40.000 pàgines, un total de 85 manuscrits, només una gota en l'oceà dels gairebé 400.000 que tenim, però estic molt content perquè aquesta iniciativa dona una visibilitat enorme a aquest llegat."

I és que, molt abans del Renaixement europeu, la ciutat maliana de Tombouctou, va donar a llum una gran quantitat de coneixements en els camps dels drets humans, la política, l'astronomia o la literatura. Coneixements erudits del món islàmic, sobretot entre els segles XIV i XVI, tot i que hi ha manuscrits que es remunten fins al segle XI.

Els promotors del projecte demanen suport, ja que encara queden milers de pàgines per digitalitzar (Savama-DCI)

Un llegat en risc

Els manuscrits van anar caient en l'oblit ja a partir del segle XVI, amb la invasió marroquina i la posterior colonització francesa de Mali. Se'n van perdre molts per culpa de les males condicions en què es guardaven, la humitat, els insectes... La gran majoria, però, van aguantar el pas del temps i els historiadors van començar a apreciar el seu enorme valor. A finals del segle XX van començar a aparèixer iniciatives per protegir tot aquest llegat abans que fos massa tard.

L'amenaça més greu, però, va aparèixer l'any 2012, amb l'arribada dels integristes a Mali. El grup Ansar Dine va prendre el control de la zona i va amenaçar directament de destruir el llegat cultural del país. De fet, ho van fer en la mesura que van poder: edificis històrics com mausoleus o la porta de la mesquita de Sidi Yahya van ser destruïts. També van cremar alguns manuscrits, en considerar perniciosa la visió pacífica, moderada i oberta de l'Islam que s'hi recull. L'any 2013 els jihadistes són derrotats i la major part de manuscrits es poden salvar.

La major part dels manuscrits de Tombouctou han superat tota mena d'adversitats al llarg de segles (Savama-DCI)


Tombouctou, ciutat cruïlla

Tombouctou, situada al desert del Sàhara, al costat del riu Níger, va néixer al segle XI a partir d'un emplaçament provisional que feien servir els nòmades tuaregs per abastir-se d'aigua. La ciutat va anar creixent com a cruïlla entre el nord àrab i l'Àfrica subsahariana. S'hi comercialitzava amb sal, marfil, or i esclaus, però també va esdevenir un punt on s'intercanviaven idees i saber. Cap a l'any 1300 acull la primera universitat d'Àfrica, l'escola de Sankoré, que es va convertir en un dels principals centres de pensament de l'antiguitat.

ARXIVAT A:
CulturaDigital Àfrica
Anar al contingut