Un gos buldog francès
Les mascotes només es podran comprar a criadors oficials inclosos en un nou registre (Pexels)

Fins a 2 anys de presó per maltractar animals i cursos per tenir gos amb la nova llei

L'avantprojecte de Llei de Protecció i Drets dels Animals s'ha aprovat al Consell de Ministres i és la primera normativa d'aquest caràcter a l'estat espanyol

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat la Llei de Protecció i Drets dels Animals, la primera que regula els drets dels animals a l'estat espanyol. De fet, és un avantprojecte i ara en comença el tràmit parlamentari.

La norma preveu càstigs per als maltractadors d'animals, amb penes que poden arribar als dos anys de presó. En concret, seran 18 mesos si el maltractament requereix atenció veterinària i 2 anys si l'animal acaba morint.

També es posa fi als circs amb animals salvatges i es prohibeix la venda de mascotes en botigues, que només podran comercialitzar peixos.

La nova llei fa il·legal el sacrifici d'animals sans, que només es preveu per motius de salut pública o eutanàsia. A més, recull cursos de formació obligatoris per qui vulgui tenir un gos.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, afirma que amb aquest avantprojecte pioner a l'estat espanyol es redueix la distància "entre el sentit comú i les lleis". Assegura que la normativa respon a una demanda social per posar fi a la impunitat que ha tingut fins ara el maltractament d'animals.

La nova llei de protecció dels animals aposta per reduir a zero el maltractament i el sacrifici animal. A partir d'ara, la violència exercida contra les dones a través dels seus animals serà un agreujant de les penes.

Garrins en una granja
Els animals de granja, com aquests garrins, no estan inclosos dins de la regulació (Pexels)


Els toros i els animals de granja, exclosos

Aquest avantprojecte exclou els toros de la regulació. Tampoc no preveu protegir els animals que no són mascotes ni són considerats salvatges.

Per exemple, serien tots els destinats a convertir-se en aliments, o els que s'utilitzen en assajos en laboratori, que no es considera que tinguin drets que calgui protegir legalment, tal com s'ha començat a fer en països de l'entorn, com França.

El benestar animal, en primer pla

A principis d'any ja van entrar en vigor altres mesures per garantir els drets dels animals en casos de separacions, divorcis i herències, entre altres.

Al Codi Civil ja s'hi han fixat els criteris jurídics que els jutges han de fer servir en les separacions i els divorcis a l'hora de decidir qui s'encarrega dels animals domèstics. A partir d'ara, la prioritat és el benestar de l'animal, més que els interessos o les voluntats dels que es divorcien.

ARXIVAT A:
Maltractament animalGovern espanyol
Anar al contingut