Salut enllesteix la proposta que enviarà a Madrid per al desconfinament gradual
UCI provisional de l'Hospital Trueta de Girona, ja tancada

Els malalts de Covid-19 ingressats a les UCI baixen de 200 per primera vegada

En el pitjor moment de la pandèmia es van superar les 1.500 persones amb coronavirus a les unitats de cures intensives dels hospitals catalans

Actualitzat

Els principals hospitals de Catalunya van recuperant l'activitat habitual i ja no cal que estiguin condicionats pels malalts de Covid-19.

Els ingressos a urgències per coronavirus s'han situat per sota del 10% del total i els ingressats a les unitats de cures intensives catalanes per aquesta malaltia baixen dels dos-cents per primera vegada des del començament de la pandèmia. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, són 187.

En el moment del pic hi havia més de 1.500 persones als llits de les UCI dels hospitals catalans. Segons el Departament de Salut, el pic es va superar el 8 d'abril, pel que fa a casos positius de coronavirus, i l'11 d'abril el de les hospitalitzacions.

 

La clara reducció del nombre d'infectats ha allunyat del col·lapse els serveis d'urgències i ha alliberat força les UCI, com explica la doctora Isabel Cirera, cap del Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar de Barcelona:

"En el moment pitjor, venien 70 o 80 pacients diaris, tots amb Covid, i ara en venen entre 5 i 10 amb alguna sospita i potser després no es confirma. Potser són 3 o 4, o algun dia, cap. És testimonial, gairebé."

 

En aquest centre hi queden ingressats 5 pacients de Covid a l'UCI i 30 a planta. Al Clínic atenen entre 3 i 5 casos al dia i a la Vall d'Hebron 1 o cap al dia i hi ha 21 malalts a cures intensives i 33 a planta.

 

Sanitaris amb un pacient a l'UCI de l'Hospital de Manresa (ACN / Althaia)
Les UCI van arribar a tenir més de 1.500 malalts de Covid (ACN/Althaia)

 

A l'Hospital de Bellvitge, que havia arribat a acumular 670 pacients per la pandèmia, ara hi ha 70 malalts de Covid, entre cures intensives i planta. El seu subdirector mèdic, Javier Tapia, insisteix en la prudència, però destaca que si hi hagués algun brot l'afrontarien millor pel que fa als equipaments, tot i que afegeix que "a nivell emocional, seria molt dur".

Els hospitals poden anar obrint els quiròfans, consultes externes o ingressos programats, però l'activitat encara no arriba a ser la d'abans. S'hi ajunten dues raons, com explica la directora del Servei d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau, Mireia Puig.

"Estem visitant al voltant del 70% del que seria l'activitat normal d'un mes de maig. En part, semblava que alguns no volien anar a l'hospital i preferien quedar-se en casa i en part perquè no hi ha tants casos d'algunes patologies, com serien els accidents de trànsit o altres, fruit de l'activitat exterior o l'activitat laboral."

 

A Girona, a l'Hospital Josep Trueta hi ha 24 ingressats per coronavirus, 8 a l'UCI, i atenen uns 3 casos diaris a Urgències. A l'Arnau de Vilanova de Lleida n'hi queden un total de 22 i al Joan XXIII de Tarragona 6 a l'UCI i 5 a planta, i no hi ha hagut cap ingrés els últims 4 dies.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut