Barcelona

Els maies no van augurar la fi del món aquest 2012, sinó un canvi d'era

N'hi ha que afirmen que el 21 de desembre d'aquest any que tot just comença el món arribarà al seu final. L'origen és una suposada predicció d'un calendari maia que fa i farà bullir internet aquest 2012 i que alguns ja aprofiten per treure'n profit, com el turisme maia. Analitzant al detall la profecia, però, queda clar que els maies no van predir la fi del món, sinó la fi d'una era i l'inici d'una nova etapa per a la civilització. Qui sap doncs si, en comptes del cataclisme mundial, s'esdevé una nova etapa que podria ser millor.

RedaccióActualitzat
L'afició de Hollywood pels cataclismes ha trobat en les llegendes maies una font d'inspiració. Mel Gibson les va utilitzar en la seva "Apocalypto", on la profecia apocalíptica d'una nena sembla complir-se en una orgia de guerres, epidèmies i sang.

Però un dels temes més recurrents és la suposada predicció de la fi del món feta per un antiquíssim calendari maia.

En la pel·lícula "2012", els profetes de mal averany que tan abunden per internet tenien raó i la profecia maia és compleix. Un increment de tempestes solars reescalfa el nucli terrestre i provoca l'enfonsament dels continents. L'excusa perfecta per una disbauxa d'efectes especials.

L'origen d'aquesta falsa profecia és el calendari maia nomenat "del compte llarg", que comença fa més de 5.000 anys i s'acaba el 13 baktun, zero katun, zero uinal, zero kin. Això correspon al 21 de desembre del 2012.

Vol dir això que els maies pensaven que aquest dia seria la fi del món? No, diuen els experts. Simplement, que acabava una era i en començava una de nova, igual que els nostres calendaris acaben el 31 de desembre sense que pensem que s'acaba el món.

La millor prova que la profecia no existeix és que els mateixos maies actuals no donen cap importància a aquesta data. Ni cap arqueòleg no ha trobat proves que els antics maies preveiessin una fi del món.

Però cinquanta milions de turistes visitaran les ruïnes maies aquest 2012. I segur que la falsa profecia maia continuarà alimentant llibres, articles i negocis, i omplirà internet fins a la fi de l'any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut