Els llogaters, sobre el pla d'ajudes: "Són sis mesos, i després què faré?"

El Sindicat de Llogaters defensa una vaga i deixar de pagar mentre duri la crisi del coronavirus, si no s'arriba a un acord entre propietaris i inquilins

RedaccióActualitzat

Fa tres anys, el Ferran Elizalde es va quedar un bar de Vilafranca del Penedès i encara està pagant el crèdit del traspàs. És un local de lloguer, que està tancat des de fa tres setmanes, en compliment de les mesures d'emergència decidides pel govern espanyol en la crisi del coronavirus. El Ferran no ingressa res i encara en té per dies.

Els crèdits a interès zero aprovats dimarts al Consell de Ministres no li semblen una solució als seus problemes. Troba que només serviran per engrandir el deute que ja té:

"Un crèdit l'has de tornar i et costa molt generar diners. Per als que els costa més, és arrossegar una mala vida pensant que han de tornar els crèdits, que deuen molts diners".

 

 

Lloguers prorrogats

El govern espanyol també va aprovar la pròrroga automàtica dels lloguers que caduquen durant l'estat d'alarma, un respir per a persones com la Garibab el Mansouri. Aquest mes se li acaba el contracte del pis, que té llogat a un banc. Paga més de 500 euros i ella en cobra poc més de mil. Està separada, amb tres fills i la mare a càrrec.

Amb la moratòria, té una mica més de marge:

"Són sis mesos, i després què faré? He intentat buscar pis pertot arreu, però a Vilafranca tots són molt cars".

 

A Catalunya es calcula que hi ha uns 700.000 habitatges de lloguer que corresponen a la primera vivenda. D'aquests, uns 250.000 a la ciutat de Barcelona, segons dades de les cambres de la propietat urbana.

 

 

"Vaga de lloguers"

El Sindicat de Llogaters i 270 col·lectius més de tot l'Estat estan decidits a fer una "vaga de lloguers", ja convocada abans d'aprovar-se el decret del govern espanyol, que troben insuficient per a les famílies que han vist com els seus ingressos s'han desplomat.

Proposen renegociar amb els propietaris, i si no hi ha acord, deixar de pagar la quota mentre duri la crisi. Asseguren tenir el suport de 12.000 famílies, la meitat a Catalunya i sobretot a Barcelona.

protesta contra les pujades dels preus del lloguer
 

Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, troba "intolerable" que les persones més afectades per la crisi hagin de seguir pagant "lloguers inflats per l'especulació":

 

"Donarem suport legal, jurídic i tècnic. No diem a la gent que deixi de pagar i ja està. Volem que arrendadors i llogaters arribin a pactes. Però quan ens trobem arrendadors, com molts fons d'inversió, que volen cobrar el mateix que cobraven a preu d'or fins ara, no ens queda altre remei que adoptar solucions col·lectives".

 

Les cambres de la propietat urbana creuen que el decret del govern espanyol permet trobar solucions alternatives a l'impagament, que passen sobretot per l'acord entre inquilins i propietaris, que ja han rebut moltes peticions dels llogaters.

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut