Cua de proves PCR en un ambulatori de Vallecas, a Madrid (EuropaPress/Marta Fernández)

Els llindars fixats per Sanitat per aplicar mesures, molt per sota dels que marca l'OMS

Madrid i 10 ciutats més de la Comunitat compleixen els indicadors, i Pamplona i Logronyo s'hi acosten

Actualitzat

La situació crítica de la Covid a Madrid ha acabat amb la imposició per part del Ministeri de Sanitat a la comunitat que presideix Ayuso d'uns criteris restrictius comuns per a tots els municipis espanyols de més de 100.000 habitants que superin uns indicadors concrets.

Uns criteris que aquest dimarts les dues administracions havien pactat però dels quals la Comunitat de Madrid s'ha despenjat a última hora. Tot i aquesta marxa enrere, s'han aprovat en una reunió del ministeri deSanitat amb les autonomies i el ministre Salvador Illa ha deixat clar que  seran d'obligat compliment.

Es tracta d'indicadors molt semblants als que té precisament Madrid, i molt allunyats dels que recomanen organismes europeus i fins i tot l'OMS per prendre mesures serioses per aturar els contagis per la Covid.

Els criteris que el govern espanyol havia pactat amb Madrid:

  • Tenir més de 500 casos positius per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.
  • Superar el 10% de positius a les proves PCR.
  • Que l'ocupació de les unitats de cures intensives, UCI, de la comunitat autònoma superi el 35%.

Madrid té ara 784 casos per cada 100.000 habitants, els positius a les proves PCR superen el 20% i l'ocupació de les UCI és del 41,8%.

Els llindars que recomanen organismes europeus o la mateixa Organització Mundial de la Salut, OMS, per adoptar mesures especials per evitar la propagació del virus, són molt més baixos.

  • Es considera que ja hi ha transmissió comunitària quan se superen els 100 o 150 casos positus per cada 100.000 habitants.
  • També es considera que s'ha perdut el control de l'epidèmia si els PCRs positius superen el 5%.
  • I es considera que l'alerta s'hauria d'activar amb el 10% de les UCI ocupades.
 

 

Situació per comunitats autònomes

Segons els registres de contagis de les diferents comunitats autònomes, només Madrid i Navarra superen el llidar dels 500 casos per 100.000 habitants: Madrid amb prop de 800 casos (784) i Navarra amb gairebé 700 (685).

Catalunya ocupa un lloc molt discret, amb 164 casos per cada 100.000 habitants. Les comunitats amb millors registres són el País Valencià i les Illes Canàries, que superen per poc els 100 casos per cada 100.000 habitants.

 

 

A Espanya hi ha 63 municipis de més de 100.000 habitants; a Catalunya, 11. Però perquè s'hi apliquin les restriccions s'hauran de complir els altres dos criteris: que almenys un 10% de PCR donin positiu i que l'ocupació a les UCI superi el 35%. Madrid i 10 ciutats més de la Comunitat compleixen els criteris. De la resta, Pamplona i Logronyo, que estarien al límit dels criteris fixats.

 

 

El fet és que moltes comunitats autònomes ja havien activat mesures de control del contagi de la Covid, en els seus territoris, molt abans de situar-se en els barems que indica l'acord amb la Comunitat de Madrid.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutComunitat de MadridOMSUnió Europea
Anar al contingut