Els llibres impulsen la recuperació del sector cultural
La caiguda del nombre d'espectadors als cinemes, el punt negre de l'informe anual del CoNCA
Més llibres però menys cinema. Aquest podria ser el gran resum de l'informe anual del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) sobre l'estat dels sectors culturals. El document constata que la facturació de la cultura i les arts, en conjunt, va ser el 2022 només un 3% inferior a la del 2019, abans de la crisi pandèmica. El consell, doncs, veu que la major part dels sectors han tornat a una "certa normalitat", tot i que amb algunes desigualtats.
La nota més positiva se l'enduen els llibres. L'any passat, el sector va facturar un 13% més que el 2019. L'altra cara de la moneda, però, són les sales de cinema. Tot i l'impuls del fenomen "Alcarràs", la radiografia del CoNCA estima que l'any passat hi va haver menys de la meitat d'espectadors que ara fa quatre anys.
En conjunt, la facturació del sector audiovisual i multimèdia va caure un 14%. Pel que fa al cinema en català, el consell assegura que "està en mínims". Només una petita dada de consol: el 2022 hi va haver 27 produccions en llengua catalana, nou més que l'any anterior.

Entre els sectors que han recuperat el múscul perdut, hi ha els museus, els concerts i les arts escèniques. El consell, però, demana més espais d'exhibició i alerta d'una tendència a la baixa del públic d'espectacles en viu. Com a contrapartida, el consum de continguts digitals creix, i entre aquests, també ho fan els videojocs.
Assignatures pendents
Amb aquest escenari, el consell posa deures a la Generalitat. Demana que pressioni el govern de l'Estat perquè desenvolupi l'Estatut de l'Artista i, sobretot, que assoleixi el compromís de destinar el 2% del pressupost a cultura. A Catalunya, el conjunt de les administracions destinen una mitjana de 158 euros per habitant, encara lluny de la mitjana europea, que és de 220 euros.
El CoNCA també pica el crostó al Parlament per la "inexistent activitat legislativa en temes culturals" i reclama actualitzar les legislacions del cinema, els museus, les biblioteques i també protegir --per llei-- la cultura popular. De fet, des del 2018 només s'han aprovat dues lleis, i les dues en relació amb el funcionament del Departament de Cultura.
I encara un altre gran dèficit: el de la presència de les dones en els òrgans de govern culturals. Només hi ha paritat en tres de cada quatre organitzacions públiques, en una de cada tres empreses culturals privades i en una de cada cinc federacions de cultura popular.
- ARXIVAT A:
- LiteraturaCinemaMúsicaArt