Barcelona

Els llibres de Sant Jordi per als més petits, més feministes que mai

Editorials i llibreries trenquen estereotips de gènere amb infinitat de nous títols per a joves i infants on les protagonistes són elles

RedaccióActualitzat

L'auge dels llibres infantils i juvenils amb perspectiva de gènere és fa notar aquest Sant Jordi amb una gran oferta de títols nous. És la consolidació d'una tendència editorial que va agafar embranzida amb la gran manifestació feminista del 8M de l'any passat. 

 

A la llibreria Pebre Negre tenen un prestatge reservat al "feminisme d'emergència"
 

A la llibreria Pebre Negre de Barcelona, Maite Cusó ha notat un gran canvi que ha afectat especialment la literatura infantil i juvenil. A la seva botiga ja tenen reservat un prestatge per als llibres feministes per als lectors més joves. Cada vegada hi ha més històries amb nenes, noies i dones com a protagonistes.

 

"Hi ha llibres que han cuidat la perspectiva de gènere històricament però ara hi ha un gran boom, una gran quantitat de propostes per a totes les edats. És posar el gènere femení en primera plana i que elles expliquin, que elles siguin les protagonistes."

 

Dones i nenes comencen a ocupar les portades, també, de contes i llibres juvenils
 

Darrerament s'han multiplicat també els llibres que recullen biografies de dones pioneres contra el patriarcat dominant. Un exemple són els  "Contes de bona nit per a nenes rebels", dos volums amb 100 exemples cadascun de dones que han contribuït a canviar el món, com ara Mary Shelley, Rosa Parks o Frida Kahlo.

 

Les "nenes rebels" volen conèixer la vida de les seves heroïnes

 

Per Patrizia Campana, editora d'Estrella Polar, la tendència és molt evident:  

 

"Hi ha un fil conductor que és la necessitat d'empoderar les nenes perquè són les dones del futur. Ho veiem en moltíssim llibres, fins i tot en llibres que no són directament feministes."

 

Elna, la princesa que es rebel·la contra el príncep blau 

 

La llegenda de Sant Jordi també s'ha revisat amb perspectiva de gènere. Per a aquest 23 d'abril s'han publicat dues novetats: una combativa "Santa Jordina", de David Fernàndez, i "Georgina i la Dragona", de Lucía Serrano, que capgira totalment la història convencional de Sant Jordi.

 

El feminisme arriba amb força a la literatura infantil i juvenil 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut