Els líders independentistes tornen a tenir el tercer grau i podran fer campanya pel 14F

En el cas de Carme Forcadell, per una qüestió administrativa, es resoldrà en els pròxims dies

RedaccióActualitzat

La Generalitat concedeix el tercer grau als set presos independentistes de Lledoners; també a Dolors Bassa, i encara està pendent que es resolgui el tràmit pel que fa a Carme Forcadell.

Això vol dir que Junqueras, Turull, Romeva, Bassa, Forn, Rull, Cuixart i Sànchez passaran aquest cap de setmana a casa i participar en la campanya electoral. De dilluns a dijous només aniran a la presó per dormir.

La primera a sortir ha estat Dolors Bassa aquest divendres abans de les nou del matí. La resta han sortit a dos quarts d'onze mostrant una pancarta en què es podia llegir "Amnistia. Fem-nos lliures".

 

El Departament de Justícia ha validat la proposta de tercer grau feta per les juntes de tractament de les presons. Entre els arguments que ho justifiquen: el fet que d'aquí pocs dies tots els presos hauran superat una quarta part de la condemna i que han passat sis mesos des del primer cop que van assolir el règim de semillibertat, que va tombar el Tribunal Suprem.


Forcadell, d'aquí uns dies

En el cas de Carme Forcadell, el procediment ha anat més lent i es resoldrà en els pròxims dies. Es dona la circumstància que la presó de dones de Wad-Ras, on es troba, està confinada per l'aparició d'un brot de Covid. Dilluns, totes les internes d'aquesta presó hauran superat la quarantena.

En el seu comunicat, la Secretaria de Mesures Penals assegura que ara els presos podran "refer les relacions laborals i de voluntariat amb les empreses i entitats corresponents" i que seran els centres penitenciaris els que decidiran si continuen a les mateixes presons o si es traslladen a centres oberts. També ressalta que mantenen el dret de manifestació i participació política.

Recordem que el tercer grau permet als presos mantenir activitat laboral o de voluntariat a fora del centre i anar a dormir a la presó de dilluns a dijous --un mínim de vuit hores--. De divendres a diumenge poden dormir a casa.


Possibilitat de recurs

Ara caldrà veure si la Fiscalia presenta recurs a aquesta decisió, que podria tornar a acabar en mans del Suprem. En sortir del centre penitenciari de Puig de les Basses, Dolors Bassa, s'ha preguntat què faria en aquesta ocasió la fiscalia i ha fet una crida a la participació aquest 14F. "Cada persona que es quedi a casa és un vot per al 155", ha dit.

Dolors Bassa a la seva sortida de la presó aquest divendres (ACN/Gemma Tubert)

Recordem que és la segona vegada que els líders independentistes obtenen el tercer grau penitenciari. Al desembre, el Tribunal Suprem va tombar aquesta qualificació per a tots ells en considerar que era "prematur".

Això va fer que Forcadell i Bassa, que llavors mantenien el tercer grau i anaven a la presó a dormir quatre dies a la setmana, tornessin a Wad-Ras i Puig de les Basses, respectivament.

En canvi, en el cas dels homes, a petició de la Fiscalia, la justícia ja els havia suspès el tercer grau a finals de juliol. I des d'aleshores, pràcticament no havien pogut sortir del centre penitenciari.

Aquests són els anys de condemna que els presos independentistes encara tenen al davant si no se'ls atorga l'indult:

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut