Abu Bakr al-Baghdadi fent un sermó a la mesquita d'Al-Nusri
Abu Bakr al-Baghdadi fent un sermó a la mesquita d'Al-Nusri

Els kurds estan pràcticament convençuts que el líder d'Estat Islàmic encara és viu

L'han donat per mort almenys dues vegades, però el líder d'Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, encara podria ser viu. Ho afirmen els oficials kurds que lluiten contra els jihadistes a Síria i l'Iraq.

Actualitzat

Viu o mort? L'estat del líder d'Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, és un autèntic misteri. Fa un mes l'exèrcit rus el donava per mort a conseqüència dels atacs contra les posicions jihadistes a Raqqa.

Aquella informació es va assumir amb certes reserves per part de la comunitat internacional però davant l'absència de desmentiments ni de confirmacions, el rumor s'anava intensificant.

La setmana passada, una altra font va reforçar la notícia. L'Observatori Sirià dels Drets Humans confirmava la mort d'Al-Baghdadi en un atac aeri. La que ho deia és una ONG que s'ha guanyat la credibilitat després d'anys informant sobre la guerra de Síria. Disposa de molts contactes sobre el terreny i habitualment les seves informacions acaben confirmant-se.

Però després de les dues informacions, aquest dilluns un oficial kurd de la lluita contra el terrorisme ha qüestionat la confirmació de la mort del líder d'Estat Islàmic. Lahur Talabany ha explicat en una entrevista concedida en exclusiva a l'agència Reuters que està "segur al 99%" que el líder dels jihadistes d'EI encara és viu. És més, aquest oficial afirma que Al-Baghdadi és al sud de la ciutat de Raqqa.

Des del Kremlin s'ha sortit al pas d'aquesta afirmació esgrimint que les informacions de què disposen contradiuen la tesi dels kurds però, de la mateixa manera que l'Observatori Sirià dels Drets Humans, tampoc no han dit mai quan, on i en quines circumstàncies hauria mort Al-Baghdadi. La notícia que encara és viu, més enllà de si es confirma o no, posa en primer pla la presència de l'actor kurd en el complex tauler del Pròxim Orient.

El líder d'Estat Islàmic és una figura molt hermètica. Se'n disposen ben poques imatges més enllà de la pregària a la mesquita iraquiana d'Al-Nuri del 2014, on va proclamar el califat d'Estat Islàmic.

La seva mort es podria interpretar com una forta estocada contra Estat Islàmic i un cop moral que els seus adversaris aprofitarien per minar l'organització, ja molt debilitada després de perdre Mossul, el feu iraquià, i estar a punt de fer-ho a Raqqa, la capital siriana del califat.

Anar al contingut