Agents dels Mossos miren cap als membres de la PAH concentrats per aturar un desnonament a Nou Barris (ACN/Blanca Blay)
Agents dels Mossos miren cap als membres de la PAH concentrats per aturar un desnonament a Nou Barris (ACN/Blanca Blay)

Els jutges asseguren que no hi haurà una aturada generalitzada dels desnonaments

Els jutges de Barcelona veuen dubtes constitucionals en el decret de la Generalitat per aturar desnonaments

RedaccióActualitzat

Quan la Generalitat va aprovar el decret antidesnonaments va dir que era d'obligat compliment per als jutges. Algunes veus dins del mateix govern, però, admetien que Catalunya no tenia competències per regular els procediments judicials. Ara qui ha parlat ha estat qui ha d'aplicar la norma, és a dir, els jutges, que entenen que no hi haurà una aturada generalitzada dels desnonaments

L'acord a què han arribat els magistrats de Barcelona preveu aplicar la normativa catalana però amb restriccions, perquè hi veuen seriosos dubtes de constitucionalitat. Això, a la pràctica, vol dir que només suspendran temporalment els desnonaments per comprovar si els grans tenidors han fet una oferta de lloguer social a les famílies vulnerables, com preveu la llei.

Guillem Soler Solé, jutge de primera instància del jutjat número 1 Barcelona, explica que l'acord és "bastant clar": "Va en la línia que no tingui més efectes que el de demorar unes setmanes o uns mesos el desnonament."

La posició majoritària dels jutges barcelonins de primera instància s'explica amb l'objectiu de "reduir els litigis" i fomentar una "major seguretat jurídica" en aquest tipus d'actuacions judicials.

L'acord, però, no és vinculant i, deixa en mans de cada jutge la decisió final. El dubte, per tant, és fins a on aplicaran la normativa de la Generalitat i si en algun cas pot suposar l'arxivament definitiu.

En tot cas, perquè l'aturada dels desnonaments no plantegés cap dubte jurídic, l'hauria de promoure el govern espanyol. Dijous, el vicepresident Pablo Iglesias va assegurar que l'executiu espanyol aprovarà una suspensió dels llançaments d'aquí un parell de setmanes.

El decret aprovat pel govern

El 3 de novembre, el govern va aprovar el decret llei 37/2020 amb l'aval de JxCat, ERC, CatECP i la CUP-CC. El text prohibeix els desnonaments mentre duri l'estat d'alarma fins que el gran tenidor propietari de l'habitatge ofereixi un lloguer social obligatori. Una mesura que reforma la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, introduint noves normes de caràcter processal.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut