Els joves s'impliquen a la COP25 a l'espera de Greta Thunberg, que ja és a Lisboa

La jove activista arribarà divendres a la conferència del clima que es fa a Madrid

Laura GalánActualitzat

Després de 21 dies a bord d'un catamarà, amb què ha travessat l'Atlàntic, Greta Thunberg ha arribat a Lisboa. La jove activista era als Estats Units, després d'assistir al setembre a l'Assemblea de les Nacions Unides.

Com que no viatja en avió, pel seu impacte ambiental, va fer una crida per poder arribar a la cimera de Madrid de manera sostenible. Ara, després de descartar el vehicle elèctric, agafarà el tren per poder ser aquest divendres a la conferència pel clima.

S'ha passejat pels carrers de Lisboa i ha fet declaracions, però poques:

"Continuarem la lluita fins que estiguem segurs que la veu de la gent és escoltada, que les veus de les generacions futures són escoltades, que la veu de la gent, especialment dels països del sud, és escoltada."

"No pararem. Seguirem fent tot el que puguem per pressionar els poderosos."

 


Les xarxes socials s'han bolcat en la seva arribada a Lisboa. Hi té partidaris i detractors. Entre els que li donen la benvinguda, hi ha el secretari general del WWF Espanya, Juan Carlos del Olmo.

"Benvinguda Greta Thunberg a la península Ibèrica, una de les regions del món més amenaçada pel canvi climàtic. Tot el nostre suport i amistat des d'Espanya. Molta sort al COP25Madrid. És temps d'actuar."

 

 

Greta Thunberg passejant-se pels carrers de Lisboa (Reuters. Imatge presa de les xarxes socials)


Joves de tot el món a la COP25  

No només Greta Thungerg porta el seu missatge a la cimera. Joves de tot el món fan servir les instal·lacions de la Conferència del Clima com a caixa de ressonància.

"El mercat de carboni no és una solució real. Molts asiàtics pateixen els efectes del canvi climàtic. I demanen una solució real."

Qui ho diu és Hanae Takahashi. Té 23 anys, ve del Japó i pertany a l'Asian People Movement on Debt Development.

La zona verda del recinte on es fa la cimera és el lloc que aglutina les propostes de les noves generacions.

Julieta Martínez té 16 anys, ve de Xile, és fundadora de la Plataforma Tremendas i fa una crida als joves:

"Que s'uneixin a la taula de sessions i que facin servir els seus talents, ja sigui en el món de la música, la ciència, l'art, la tecnologia i molt més, i li doni un sentit, un propòsit: ‘Perquè estic fent això?' L'acció pel clima és el que finalment ens ha portat a la COP."

La presidenta del COP25, Carolina Schmidt, també anima els joves a lluitar per la causa climàtica.

"No hi ha planetes B, però sí que hi ha persones B. Joves, emprenedors, empreses B que volen una forma de desenvolupar-nos que sigui més sostenible i més inclusiva."

Alguns d'aquests joves ja es reuneixen amb ministres i caps d'estat. Com Alejandro Quezedo, de 17 anys, que ve de Burgos i és portaveu de la Societat Espanyola d'Ornitologia/Birdlife.

"Ahir vam estar debatent sobre la justícia intergeneracional. És un concepte que hem rescatat del passat. D'aquesta crisi que hi ha hagut no es parlava del que deixarem a les pròximes generacions, i és un concepte que hem de recuperar sobretot per parlar de com solucionar el canvi climàtic. S'ha d'integrar la joventut a la presa de decisions perquè serà el futur."

 

La població del planeta frega els 8.000 milions d'habitants, dels quals 1 de cada 5 són joves entre 15 i 24 anys. La majoria viuen en països en vies de desenvolupament.

Molts d'aquests països depenen del turisme i a la Conferència del Clima també es comparteixen enfocaments sostenibles.

Ainara Seco Cantero, de 27 anys, ve de Biscaia, i és becària a la reserva de la biosfera d'Urdaibai.

"Estem promocionant la zona de cara a un públic, a un turista, que vingui ja amb una consciència sabent que ve a un lloc natural, que podrà fer turisme de naturalesa, però que també haurà d'adequar-se als principis de turisme sostenible. Al final tot aporta en la lluita contra el canvi climàtic."

 

Maria Serra, l'activista catalana a la COP25

Del moviment que ha creat Greta Thunberg Fridays for Future hi ha una representant catalana a la cimera del clima COP25. És Maria Serra Olivella, una noia de 17 anys, que aquest dimarts ha agafat el tren cap a Madrid.
 

Maria Serra en un acte de protesta de Fridays for Future a Barcelona al setembre

La Maria va ser una de les primeres "Fridays" a Barcelona i ho ha explicat al programa "InfoK".

"Un grup d'universitaris vam decidir que aquest moviment ens interessava molt, que era molt necessari i que s'havia de crear a Barcelona. Al febrer vam decidir començar. La primera setmana ja vam fer manifestacions i no hem parat."

Entre les seves accions per preservar el planeta, la Maria fa més d'un any que va decidir comprar-se roba només de segona mà.

"Crec que tot el que involucra el consum de la roba és molt perjudicial per al medi ambient. I no sols això. És que no necessito tanta roba cada any."

I fa uns mesos que s'ha fet vegetariana. Diu que li ha costat menys del que s'esperava. Ara intenta convèncer la seva família de comprar menys carn i fer un consum més responsable.

El seu activisme l'ha posat en contacte amb més de 3.000 "Fridays" de tot el món.

Com la Maria, cada cop són més i més conscienciats els joves que passen a l'acció contra el canvi climàtic i intenten fer arribar el seu crit contra aquesta crisi al més alt nivell.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut