Augmenten els casos i els brots de Covid-19 a Espanya; molts, vinculats a l'oci nocturn
Un grup de joves a l'avinguda Carles III de Pamplona (EFE/Jesús Diges)

Els joves espanyols s'emancipen als 29 anys i mig, els sisens més tardans d'Europa

Només 2 de cada 10 menors de 29 anys poden marxar de casa i hi dediquen el 60% del sou, segons el Consell de Joventut d'Espanya

RedaccióActualitzat

El mercat de l'habitatge segueix inassequible per als joves espanyols. Els d'entre 25 i 34 anys s'emancipen, de mitjana, als 29 anys i mig, molt per sobre de la mitjana europea, que és de 26,2 anys.

Ho revela un informe de l'oficina europea d'estadística Eurostat, que situa Espanya com el sisè país per la cua pel que fa l'emancipació dels joves.

Els primers de marxar de casa són els suecs, que no s'esperen ni a la majoria d'edat. Ho fan amb 17,9 anys de mitjana, seguits dels luxemburguesos i els danesos.

Els que triguen més a deixar el niu són els croats, amb 31,8 anys. Entre els que marxen abans de casa i els que ho fan més tard, hi ha una diferència de gairebé 14 anys.


L'emancipació dels joves depèn de factors com les particularitats culturals, tenir parella, les condicions del mercat de treball, la dependència financera i l'accessibilitat a un habitatge.

I les dones són més decidides que els homes a l'hora de fer el pas. A tots els països de la Unió Europea, excepte Luxemburg, les dones deixen la casa familiar abans que els homes. De mitjana, a Espanya, ells marxen als 30 anys, segons l'Eurostat, i elles, al voltant dels 28.

El sud d'Europa, al voltant dels 30

Els països del sud d'Europa ronden els 30 anys d'edat d'emancipació. Després de Croàcia (31,8 anys) i Eslovàquia (30,9), se situa Itàlia (30,1), Bulgària (30), Malta (29,9), Espanya (29,5), Portugal (29) i Grècia (28,9).

Gràfic que indica la mitjana d'edat en què els joves europeus marxen de casa (Eurostat)
 

60% del sou en habitatge

Els joves espanyols han de destinar el 60% dels seus ingressos per adquirir un habitatge, segons l'últim informe de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya.

Els joves espanyols haurien de cobrar el doble del que guanyen actualment per poder comprar una casa: haurien de tenir un salari mensual de gairebé 2.000 euros perquè el cost hipotecari no arribi a superar el 30% dels seus ingressos.

Un anunci d'un pis de lloguer penjat en un balcó

  

Arrendar o comprar un habitatge suposaria, per a una persona jove assalariada, destinar el 90,7 % i el 60,4 % del seu sou net, respectivament.
 

A més, aquest informe assegura que només dos de cada 10 joves poden marxar de casa. En concret, a finals del 2019, el 18,7% dels joves entre 16 i 29 anys estava residint fora de la llar familiar, la pitjor dada d'emancipació juvenil d'Espanya des del 2002.

Per la seva banda, els joves tutelats es veuen obligats a emancipar-se 11 anys abans que els seus iguals, segons denuncia Aldeas Infantiles SOS.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut