ANÀLISI

Els jocs retrobats

Edicions Sidillà porta a les llibreries un engrescador projecte que juga amb la literatura i la memòria. Un grapat de bons autors ha pentinat la geografia de Catalunya a la recerca dels seus propis records i dels records lúdics dels seus interlocutors. Maneres de jugar d'abans de la tecnologia, jocs de carrer plens d'imaginació i d'activitat i un grapat d'emocions que van molt més enllà de l'etnologia per convertir-se en una singular peça literària de gran volada.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat
Edicions Sidillà, un segell editorial molt jove de La Bisbal d'Empordà, comandat per Judit Pujadó i Xavier Cortadellas, acaba de publicar "Els jocs retrobats", un treball coordinat pels mateixos editors que aplega 33 cròniques de 33 autors que es dediquen a reivindicar més de 200 jocs infantils d'aquells que val la pena recordar i no oblidar perquè formen part de la nostra memòria més visceral i arrelada. És un recorregut que passa per 33 comarques i que ens parla del joc, dels infants, del record, de la vida, de tot allò que, en definitiva, ens ha ajudat a ser com som.

Autors com Marcel Fité, Sebastià Roig, Jordi Lara, Jordi Llavina o Joan Todó, acompanyats per les il·lustracions de l'Albert Llenas, han remenat les nostàlgies de la seva pròpia infantesa, les han sumat als records de la gent amb qui han anat parlant i han aconseguit aixecar una peça col·lectiva d'alta intensitat, un llibre que va molt més enllà d'un document d'alt valor etnogràfic.

A la categoria literària dels autors, s'hi ha de sumar el valor documental d'aquests jocs que estan, molts d'ells, condemnats a l'oblit per l'acció implacable dels videojocs si no hi ha accions tan interessants com aquesta, que permet preservar-ne la memòria i deixar constància de les fórmules que permeten recuperar-los si volem tornar a gaudir de la complicitat dels companys, de l'aire lliure i de les emocions sempre repetides i sempre inèdites.

El catàleg portarà bons records a tothom, i segur que no hi ha ningú que no hi trobi algun dels jocs de la seva infantesa i a qui la lectura d'aquest llibre no li desperti els racons més dolços dels seus records infantils. Jocs de pilota, cavall fort, el cèrcol, jocs d'empaitar o d'amagar, la xarranca, la guilla, les bales, saltar a la corda, pedra, paper i tisora, curses de sacs i, en línies generals, entreteniment assegurat amb poques infraestructures.

Anar al contingut