Imatge del pare Tó
Lluís Tó va ser condemnat per abusos sexuals a una menor i va ser enviat a Bolívia, on va morir l'any 2017 (3Cat)

Els Jesuïtes reconeixen mala gestió amb els abusos de Tó a Bolívia: "Va ser nefasta, es tapava"

El delegat a Catalunya també apunta que dins de l'orde "encara hi ha persones que no comprenen la gravetat dels fets"

Begoña Grigelmo Miguel / Míriam Vila / Leyre OrtigosaActualitzat

La Companyia de Jesús reconeix una gestió "nefasta" del cas del pare Lluís Tó. El jesuïta va ser condemnat per abusos sexuals l'any 1992 i enviat a Bolívia per l'orde, on va seguir en contacte amb menors i perpetuant el patró de pederasta amb impunitat.

Així ho evidencien uns documents als quals ha tingut accés TV3 en una investigació conjunta amb El Periódico. Es tracta de cartes, faxos i correus electrònics que sacerdots i responsables catalans van intercanviar amb els del país andí i que també revelarien que els Jesuïtes d'aquí en tenien coneixement.

El delegat de l'orde a Catalunya, Pau Vidal, ha reconegut que la documentació demostraria aquests actes:

"És un exemple paradigmàtic d'una gestió no només ineficient, sinó nefasta de com els abusos es tapaven, se silenciaven, i l'únic que s'intentava fer és veure si es podia recuperar la persona."


"Hi ha persones que encara no comprenen la gravetat dels fets"

En una entrevista conjunta entre TV3 i El Periódico, Vidal ha admès que la descoberta "posa llum sobre una manera de procedir que col·locava l'abusador en el centre i no tenia en compte de cap manera la víctima". També reconeix que és "inexplicable" que durant dècades no es fes res per impedir que Tó continués abusant de menors.

Pel responsable jesuïta, "el compromís per esclarir el passat és ferm" i ha assegurat que col·laboren amb la justícia en tots els processos oberts. Tot i això, ha apuntat que la generació de dirigents actual es troba amb dificultats internes i externes.

Imatge de l'entrevista a Pau Vidal, delegat dels jesuïtes a Catalunya
Pau Vidal, delegat dels Jesuïtes a Catalunya (3Cat)

Pel que fa a la congregació, a banda que la majoria dels superiors dels anys 90 ja són morts, Vidal també destaca la "cultura del silenci" que encara preval en alguns membres:

"Hi ha persones que segueixen mirant a una altra banda i n'hi ha que no entenen la gravetat d'aquests fets."

El religiós afirma que es troben amb límits: "Sovint lamento la lentitud amb la qual les institucions, i en concret la Companyia de Jesús, aborden els canvis; alhora també reconec que les situacions complexes tampoc tenen solucions fàcils."

"Confrontaria els antics responsables amb testimonis de víctimes"

Davant la pregunta de què diria als antics responsables de l'orde que actualment estan acusats per la Fiscalia boliviana d'encobrir pederastes, Vidal és clar, "els confrontaria amb testimonis de víctimes":

"En el moment que tu escoltes una víctima, una persona abusada, prens consciència de la gravetat dels fets, de la importància d'aturar-ho i assegurar que no torni a passar."

El jesuïta considera que durant dècades no es comprenien que aquests fets tinguessin conseqüències greus, "sovint per a la resta de la vida", i fins i tot "la gent no considerava que això fos un delicte, tot i que jurídicament ho fos". 

Vidal també assenyala que des d'aquesta comunitat religiosa es vol que totes les víctimes acudeixin a la justícia ordinària i denunciïn els abusos patits, ja que "això permet perseguir els delictes i també posar llum en el passat". I de retruc, trencar amb la cultura del silenci encara imperant.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexualEsglésia
Anar al contingut