Roma

Els italians voten en quatre referèndums contra la política de Berlusconi, que reconeix la derrota

Itàlia ha parlat, i ho ha fet en contra de la voluntat del primer ministre, Silvio Berlusconi. El país ha celebrat quatre referèndums entre diumenge i dilluns i ha girat l'esquena a "Il Cavaliere". Els ciutadans han votat en contra del retorn de l'energia nuclear al país, la privatització de l'aigua i a favor de derogar l'anomenada "llei del legítim impediment", que permetia als membres del govern, inclòs Berlusconi, no presentar-se a judici per motius d'agenda. La participació s'ha situat en el 57%, de manera que se supera el quòrum del 50% perquè la consulta fos vinculant. El primer ministre italià, que havia fet una crida a la ciutadania perquè s'abstingués, ha reconegut la derrota.

Actualitzat
Silvio Berlusconi ha afirmat que caldrà tenir en compte els resultats, però no en clau d'un vot contra el govern, sinó d'una manifestació de la ciutadania sobre qüestions concretes. Sobre el paper, la situació és una altra. I és que les propostes a consulta formaven part del programa de govern. L'executiu havia plantejat recuperar l'energia nuclear com una de les principals fonts d'energia, però els ciutadans ho han rebutjat. A l'estratègia del govern també hi havia la privatització de l'aigua perquè les arques públiques italianes no poden pagar els 64.000 milions d'euros que calen per renovar l'obsolet sistema hídric del país. Els italians també ho han tombat, així com la derogació de la llei del legítim impediment, una llei a mida de Berlusconi per evitar els processos judicials que el turmenten.

El primer minstre i el seu equip havien fet campanya a favor de l'abstenció. Volien evitar que la participació arribés al 50%, xifra necessària perquè la consulta tingues validesa. Segons dades el Ministeri d'Interior, la participació s'ha situat en el 57%.

La consulta s'ha convertit en un nou examen polític per a Berlusconi, sobretot després de la derrotada en les eleccions municipals del maig. El primer ministre havia vaticinat la derrota en roda de premsa abans del tancament dels col·legis electorals.

El partit opositor Itàlia dels Valors, un dels promotors de les consultes, ha expressat la seva satisfacció: "La majoria dels italians han dit un clar 'no' a la invitació de Berlusconi de no anar a votar", ha afirmat el líder d'aquesta formació, Leoluca Orlando. Pierluigi Bersani, del Partit Demòcrata, considera les xifres un "divorci" entre el govern i el país, i ha demanat la dimissió de Silvio Berlusconi. En aquest sentit, Bersani ha demanat al partit de la Lliga Nord, socis del primer ministre, que "reflexioni". Sembla que la Lliga Nord l'ha escoltat perquè ha demanat canvis radicals i reformes o amenaça d'anar a les urnes.

Vint-i-quatre anys sense energia nuclear

El primer ministre italià ha intentat impedir com fos la celebració dels referèndums, en especial el de l'energia nuclear. Quan la consulta ja estava convocada, va tenir lloc l'accident de la central japonesa de Fukushima i Berlusconi es va treure de la màniga una moratòria que establia que no es podrien construir centrals en un termini de dos anys. El Tribunal Suprem, a instàncies d'un recurs presentat pel partit Itàlia dels Valors, va considerar que la mesura impulsada per l'executiu de Berlusconi no excloïa que en un futur es tornés a produir energia nuclear i va dictaminar que calia fer un referèndum perquè la ciutadania s'hi pronunciés a favor o en contra.

Els programes nuclears a Itàlia van ser cancel·lats el 1987, després de la catàstrofe de Txernòbil. Tot i així, l'any passat l'executiu de Berlusconi va intentar recuperar-los. El govern italià té sobre la taula un projecte per començar les obres de quatre centrals el 2013 per tenir-les operatives el 2020. La ciutadania, amb l'expressió de la seva voluntat, li posa difícil al govern tirar-los endavant.

Immunitat judicial per a Berlusconi

En el referèndum també es votava sobre la privatització dels serveis de subministrament d'aigua, la determinació de les tarifes del servei hídric i la controvertida llei del legítim impediment, una norma que permet al primer ministre italià i als seus ministres absentar-se de les vistes judicials en contra d'ells, al·legant motius d'agenda institucional.

La llei d'immunitat judicial ja va ser invalidada de forma parcial al gener pel Tribunal Constitucional italià. La votació elimina la possibilitat que "Il Cavaliere" pugui fer prevaler els compromisos institucionals per no haver d'anar als jutjats. Amb aquest decret, Silvio Berlusconi podria deslliurar-se dels quatre judicis que té pendents davant el tribunal de Milà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut