Londres

Els investigadors de la mort de Litvinenko troben radioactivitat en almenys dos immobles més de Londres

El ministre de l'Interior britànic, John Reid, ha fet una crida a la calma i ha demanat als ciutadans britànics que no s'alarmin per la detecció de més rastres d'una substància radioactiva en almenys dos immobles més relacionats amb la mort per enverinament de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko. En una declaració davant del Parlament, Reid ha assegurat que, tenint en compte la seva naturalesa, l'efecte d'aquesta radiació no s'expandeix en llargues distàncies, sinó només en "uns pocs centímetres com a molt". Scotland Yard manté sota protecció Mario Scaramella, l'assessor de seguretat italià que es va trobar amb Aleksandr Litvinenko en un restaurant japonès a Londres. A més, se li estan fent proves mèdiques per mirar si hi ha restes radioactives en el seu organisme.

Actualitzat
Fonts de l'Agència de Protecció de la Salut han informat que des de la mort de Litvinenko més de 450 persones han trucat preocupades davant la possibilitat d'haver-se contagiat. Això, després que l'exespia rus morís la setmana passada per una alta dosi de radiació emesa per poloni-210, una substància radioactiva de la qual la policia britànica va trobar rastres a casa seva, així com en un hotel i un restaurant de Londres, que va visitar el dia que va començar a trobar-se malament. A més, aquest dilluns el ministre britànic de l'Interior ha confirmat que dos llocs més van quedar exposats a radioactivitat. La policia britànica ha informat que els nous rastres els han trobat en dos immobles situats en el cèntric i luxós barri londinenc de Mayfair, on es troba l'hotel Mullenium, en el qual l'antic agent secret es va entrevistar el dia 1 de novembre amb dos compatriotes, un d'ells un exmembre del KGB, l'antic espionatge soviètic.

Tot i la creixent alarma a Londres, de moment només s'havien enviat a una clínica per sotmetre'ls a un seguiment 18 casos. Aquest dilluns s'hi han enviat cinc persones més relacionades amb algun d'aquests 18 casos com a mesura de precaució. Aquestes persones se sotmetran a una avaluació radiològica i els resultats de les proves se sabran en aproximadament una setmana. De moment, se sap que aquestes cinc persones tenen alguna vinculació al restaurant o l'hotel visitats per l'exespia, segons ha informat la cadena britànica BBC.

Respecte a la investigació que Scotland Yard està duent a terme per determinar el culpable de l'enverinament per radioactivitat de Litvinenko, un portaveu del primer ministre britànic, Tony Blair, ha indicat que a hores d'ara treure conclusions és "prematur".

"Hem de procedir de manera curosa", ha subratllat la mateixa font, que ha precisat que Blair encara no ha parlat amb el president de Rússia, Vladímir Putin, sobre els fets.

L'autòpsia de Litvinenko va confirmar que havia estat enverinat amb poloni-210, un element radioactiu del qual inicialment es van trobar restes al seu hotel i al restaurant on va dinar.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut