Imatge del "rebel desconegut", on apareixen ànecs gegants en lloc de tancs.
Els internautes xinesos han difós per la xarxa aquesta imatge per burlar la censura del país.
Pequín

Els internautes burlen la censura xinesa sobre la matança de Tiananmen

La censura xinesa intenta esborrar qualsevol rastre de la matança de Tiananmen, a Pequín, 24 anys després de l'episodi que va acabar amb les reivindicacions de reformes al país asiàtic. Però els internautes xinesos han pogut evitar aquesta censura amb la difusió de la famosa imatge de l'home davant del tanc amb la diferència que, en lloc de carros de combat, el manifestant planta cara a una filera d'ànecs gegants.

RedaccióActualitzat
Els xinesos desafien la censura a internet arran del 24è aniversari de la matança de Tiananmen. Les autoritats del país intenten bloquejar o eliminar qualsevol referència sobre les protestes que l'exèrcit va esclafar l'any 1989. El 4 de juny d'aquell any, un grup d'estudiants que reclamaven democràcia van ocupar la plaça i van ser represaliats amb una violència que ha donat la volta al món. El govern xinès mai ha donat xifres de morts i ferits però es creu que van ser milers.

Aquests dies, el govern de Pequín s'esforça per evitar que ningú recordi aquest aniversari i ha imposat estrictes mesures de control i censura als carrers i a les xarxes socials. Així, per exemple, ha prohibit accedir al cementiri on hi ha enterrades algunes de les víctimes i qualsevol recerca per internet de la paraula "Tiananmen" està bloquejada.

Els internautes, però, han burlat aquesta censura amb imatges que apareixen a la xarxa Sina Weibo. Hi podem veure muntatges com el del famós "rebel desconegut" davant d'uns ànecs gegants de plàstic de color groc en lloc de tancs o la mateixa imatge icònica representada per peces de Lego. La imaginació dels internautes aconsegueix burlar, d'aquesta manera, el sistema de "muralla digital" que les autoritats xineses intenten aplicar.

A l'excolònia britànica de Hong Kong, aquesta nit es farà com cada any una vetlla multitudinària en honor dels milers d'estudiants que van morir mentre demanaven de manera pacífica reformes democràtiques. Els organitzadors volen que l'acte sigui un toc d'atenció per al nou govern de Xi Jinping.
Anar al contingut