Els insults masclistes a Montero encenen el Congrés amb la violència política de fons

La polèmica per aquests atacs personals a una dona encara han ressonat al Congrés, fins al punt que la votació prevista sobre els pressupostos s'ha endarrerit

RedaccióActualitzat

Ja s'havien sentit insults abans al Congrés dels Diputats, però l'atac a Irene Montero ha generat una resposta àmplia i inusual pel seu contingut masclista.

La diputada de Vox Carla Toscano va afirmar que l'únic mèrit de Montero és "haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias", després de titllar-la d'"alliberadora de violadors", entre un reguitzell d'insults.

"S'ha traspassat un límit", ha afirmat la ministra d'Igualtat als passadissos de la cambra, mentre avançava el debat dels pressupostos, que, potser perquè tenien l'aprovació garantida, ha quedat eclipsat per la polèmica, fins al punt que la votació s'ha acabat endarrerint.

Montero, en el punt de mira arran de les rebaixes de condemnes d'alguns condemnats per violència sexual arran de la llei del "només sí és sí", també ha acusat el PP de ser "còmplice" de la violència política contra ella. "Han utilitzat molts cops aquests arguments", ha criticat.
 

El PP recorda unes paraules d'Iglesias

La mateixa acusació la feia el PP en sentit contrari. La seva portaveu, Cuca Gamarra, ha recordat que Podem va fer al·lusions "semblants" contra l'exalcaldessa de Madrid Ana Botella.

Es referia a unes declaracions de Pablo Iglesias en un programa de La Sexta, el 8 de març del 2014, quan, referint-se a Botella, va dir: "Una dona l'única força de la qual prové de ser dona del seu marit i amiga dels amics del seu marit".

Cuca Gamarra, el 21 de novembre al Congrés
Gamarra demana responsabilitats polítiques a Montero, però condemna l'insult masclista de Vox (Europa Press/Fernando Sánchez)

Malgrat això, Gamarra també ha condemnat els atacs personals de Vox a Irene Montero: "El respecte és imprescindible en política".


Toscano es burla de la polèmica

Mentrestant, Vox treia pit de la polèmica que ha aixecat. "Som superiors moralment", ha sentenciat el diputat Onofre Miralles des de la tribuna del Congrés dirigint-se a la seva companya de files Carla Toscano, que somreia des del seu escó. I encara ha afegit: "Som superiors qualitativament. Al 'zurderío' se'l combat de cara".

La diputada d'extrema dreta que ha protagonitzat la polèmica, Carla Toscano, s'ha burlat de la polèmica a la xarxa. En una suposada disculpa, assegura que "ningú hauria de posar en dubte que la senyora ministra té una excel·lent preparació" per, tot seguit, esmentar algunes de les polèmiques en què s'ha vist involucrada Montero:


Un altre diputat del partit d'extrema dreta, Víctor Sánchez del Real, rebaixava tot plegat a una "bronca de col·legi de monges".

El diputat de Vox Víctor Manuel Sánchez del Real ha parlat de "bronca de col·legi de monges"(EFE/ Chema Moya)

Per Pedro Sánchez, una mostra del "hooliganisme polític a què la dreta i la ultradreta ens tenen acostumats". Ho ha dit en una trobada amb joves socialistes, que ha recollit al seu Twitter:

Unides Podem treballa en un escrit per intentar erradicar la violència política al Congrés i evitar que es tornin a repetir escenes com la d'aquest dimecres.
 

El fons de la violència política

Segons afirma Encarna Bodelón, professora de Filosofia del Dret de la UAB i directora del grup de recerca Antígona, "històricament, quan les dones han volgut demanar drets, han rebut moltes violències".

"No és qüestió si defensem o no les idees polítiques de qui s'està atacant, el que no és permissible és atacar cap dona en exercici de la seva funció pública", afegeix Patrícia Melgar Alcantut, professora investigadora de la Universitat de Girona.

I si ha passat sempre, què hi ha ara de nou? Per Bodelón, "el que és nou és la violència que s'està donant per part de l'extrema dreta, sobretot a Europa". 

Neus Tur Burjosa, politòloga experta en estudis de gènere, afegeix: "Montero hi posa el cos, però és una violència alliçonadora, correctiva i exemplificant perquè cap altra dona torni a desenvolupar poder feminista".

Ara bé, des del món acadèmic alerten que atacs com el de Vox a Irene Montero tenen molt d'impacte, però demanen no oblidar-se d'altres, més quotidians i que no compten amb un altaveu mediàtic.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Unides PodemPedro SánchezVoxCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut