Madrid

Els inspectors acusen Hisenda d'oferir una amnistia fiscal als titulars de comptes a Suïssa

L'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat ha denunciat que el tracte que es dóna als presumptes defraudadors de milers de milions d'euros a través de comptes opacs a Suïssa "és escandalós i injust" i suposarà a la pràctica una "amnistia fiscal". Segons els inspectors, l'Agència Tributària, en comptes d'haver iniciat inspeccions o d'haver posat en coneixement dels tribunals els presumptes delictes fiscals comesos, ha "requerit" a aquests contribuents que presentin declaracions complementàries. Amb això, expliquen, eviten la responsabilitat penal i fins i tot les sancions administratives, substituint-ho per un recàrrec que no excedeix del 20% de les quantitats presumptament defraudades.

Actualitzat
Segons els inspectors, a la pràctica Hisenda permet a aquests contribuents regularitzacions, fins i tot parcials, i els avisa de la informació de què disposa l'Administració Tributària. "Si es produeixen regularitzacions, probablement seran només parcials, de manera que aquests defraudadors no fan aflorar més que els imports que la mateixa Agència Tributària els informa que sap", afegeixen els inspectors en un comunicat.

A més, el col·lectiu apunta que si des d'instàncies governamentals s'ha justificat el tracte fiscal a les SICAV amb l'argument del risc de deslocalització i de fuita de capitals per endurir el seu règim fiscal, per aquest mateix motiu "s'hauria de ser especialment dur i implacable amb uns contribuents que han deslocalitzat els seus capitals il·legalment, amb un gravíssim perjudici a l'economia". I

Segons han recordat, l'Agència Tributària ha actuat de la mateixa manera que quan va rebre la llista de comptes opacs a Liechtenstein, és a dir, emetre requeriments "convidant amablement" els contribuents implicats a regularitzar voluntàriament la seva situació fiscal.

"El resultat, més de dos anys després, no ha pogut ser més descoratjador: s'han regularitzat voluntàriament el 20% dels contribuents", afirmen els inspectors, abans d'afegir que "els que no s'han regularitzat no han pagat els impostos, suposadament defraudats, ni se'ls ha imposat cap tipus de mesura cautelar, ni personal, ni presó, ni patrimonial, ni cap altre tipus d'embargament". Segons els inspectors, amb aquest precedent és més que probable que, si es repeteix aquesta manera d'actuar, el percentatge de "regularitzacions voluntàries" serà encara més baix i "l'escàndol per l'opinió pública encara més gran".
Anar al contingut