Els ingressos a l'UCI s'acceleren, amb 25 pacients nous en un sol dia i 483 en total
Cribratge massiu a la UAB aquest dijous, dia en què s'han disparat els ingressos a l'UCI (EFE / Enric Fontcuberta)

Els ingressos a l'UCI s'acceleren, amb 25 pacients nous en un sol dia i 483 en total

Des de finals de març hi ha gairebé un centenar més de pacients Covid crítics, de contagis d'abans de Setmana Santa

Juli Rodés AlmerActualitzat

La pressió sobre les UCI catalanes no para de créixer i agafa velocitat. El nombre de pacients Covid crítics augmenta des de finals de març, quan va quedar just per sota dels 400 al final de la tercera onada. Des d'aleshores, en dues setmanes hi torna a haver gairebé 100 crítics més.

El divendres 26 de març n'hi havia 392, xifra que s'ha enfilat fins als 483 crítics notificats aquest dijous pel Departament de Salut.

La pujada, a més, s'accelera i en les últimes vint-i-quatre hores hi ha 25 crítics més, gairebé els mateixos notificats entre dimarts i dimecres.

 

 


Els nou dies anteriors, en canvi, s'havien notificat, com a molt, 8 crítics en un dia.

Més enllà de les UCI, el nombre de pacients Covid als hospitals fa tres dies que no baixa dels 1.700.

Aquest dijous n'hi ha 1.709, tres menys que dimecres, i un més que dimarts, el primer dia que es va tornar a assolir aquesta xifra des de l'1 de març.

 

 


Cal recordar que, com han remarcat aquesta setmana alguns experts i també els responsables sanitaris, la situació de gran pressió assistencial actual és prèvia al previsible augment de contagis a causa de la major interacció social durant la Setmana Santa.

Un augment de contagis que encara no reflecteixen, tampoc, els indicadors epidemiològics, que, a més, continuen alterats pels dies festius.

Així, la velocitat de propagació ha baixat per cinquè dia consecutiu, i és el segon que està per sota de l'1. En concret, Salut ha comunitat una Rt de 0,90. Això vol dir que cada cent malalts de Covid en contagien 90 més de mitjana.

 

 


Tanmateix, els altres dos indicadors més fidels de l'evolució de la pandèmia, la incidència a 14 dies i la positivitat, continuen empitjorant.

La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants va començar a pujar a mitjans de març i ja supera els 244 casos.

També és alta la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens (TA) que donen positiu: fa quatre dies que supera el 7% i ja s'acosta al 8%, de fet. Aquest dijous és del 7,75%. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que una positivitat superior al 5% dificulta el control de la pandèmia.

En les últimes vint-i-quatre, amb PCR i TA s'han detectat 1.964 nous contagis, que pugen fins a 2.148 amb tots els tipus de proves.

En total, a Catalunya, des del principi de la pandèmia es té constància que s'han contagiat de Covid-19 fins a 609.876 persones.

 

 


D'altra banda, Salut ha comunicat que en les últimes vint-i-quatre hores el coronavirus ha causat la mort de 28 persones, xifra que eleva fins a 21.458 el nombre de víctimes mortals de la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut