Els infants i adolescents són més sedentaris ara que abans de la pandèmia

La tendència preocupa perquè podria tenir conseqüències sobre la seva qualitat de vida

RedaccióActualitzat

Un estudi de la Fundació Gasol ha comparat dades d'ara i d'abans de la pandèmia sobre el temps que els joves dediquen a l'activitat física i a l'ús de les pantalles. La tendència preocupa: són més sedentaris, fan menys activitat física i, segons la mateixa fundació, això té conseqüències sobre la seva qualitat de vida.

Després de valorar les dades recollides el 2022 a 250 centres educatius de tot l'Estat i de 6.500 infants i adolescents d'entre 8 i 16 anys, afirmen que dediquen 198,9 minuts al dia a les pantalles, 21 minuts més que el 2019, quan es va fer l'últim estudi.

Respecte al 2019, els infants i adolescents han augmentat 20 minuts l'ús diari de pantalles (Pixabay)

Això voldria dir que passen més de 3 hores al dia davant una pantalla, una xifra que arriba fins a les 5 hores el cap de setmana.

El temps que dediquen a l'activitat física també ha disminuït, ara dediquen fins a 23 minuts menys a l'esport, fet que contribueix a l'alt percentatge de sobrepès i obesitat, que es troba al 33,4%. És a dir, 1 de cada 3 infants o adolescents té excés de pes.


Excés de pantalles

Assenyalen que el culpable de l'augment del sedentarisme és l'increment de l'ús de les pantalles, no només per l'oci dels infants i adolescents, sinó també pel seu ús als centres educatius.

Molts centres utilitzen ordinadors i tauletes per treballar o fer deures, i això fa disminuir l'activitat física.

La pandèmia ha fet augmentat l'ús de pantalles i el sedentarisme( Pexels)

Més entre les nenes i adolescents

L'estudi avalua aquesta tendència segons el gènere masculí i femení. En aquest aspecte, l'empitjorament respecte al 2019 és més gran entre les nenes i adolescents: han reduït l'activitat física en el seu oci fins a 7,8 minuts al dia, mentre que entre els nens i adolescents homes la reducció és de 6,7 minuts al dia.

D'aquesta manera, el gènere femení s'apropa als nivells d'ús de pantalles dels nens, la qual cosa demostra que és una tendència que s'estén a tota la població.

L'augment del sedentarisme també és més gran en la preadolescència, localitzada a 5è de primària i 1r d'ESO, de 10 a 13 anys aproximadament.

 

Pèrdua de qualitat de vida

Però no és només que pugui arribar a ser un problema de sobrepès. Mitjançant les enquestes, recullen informació sobre l'estil de vida que porten els alumnes. Hi ha una clara evidència de comportament sedentari i baixa pràctica d'activitat física, i això comporta també la baixada de la qualitat de vida d'aquests infants i adolescents.

Per tot això, aconsellen sobretot promocionar la pràctica d'activitat física per revertir la situació actual que allunya infants i joves de la recomanació de l'OMS de fer esport almenys 60 minuts al dia.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut