L'extoxicòman gallec David Reboredo.
L'extoxicòman gallec David Reboredo, finalment va ser indultat, després d'una campanya de suport popular.
Barcelona

Els indults a Espanya, mesures de gràcia excepcionals o "decisions polítiques indignes"?

Un indult és una mesura de gràcia excepcional que consisteix en la remissió total o parcial de les penes dels condemnats. A Espanya, l'únic que té potestat per atorgar-lo és el rei, a proposta del ministre de Justícia i prèvia deliberació del Consell de Ministres. Des del 1996, a Espanya s'han perdonat les penes a més de 10.000 condemnats.

Myriam CordónActualitzat
Un indult és una mesura de gràcia excepcional que consisteix en la remissió de les penes dels condemnats. A Espanya, l'únic que té potestat per atorgar-ne és el rei, a proposta del ministre de Justícia i prèvia deliberació del Consell de Ministres, que els concedeix mitjançant un Reial Decret. Poden ser indultats els condemnats per tota classe de delictes i, encara que un indult perdona total o parcialment la pena, no eximeix de culpabilitat la persona indultada.

La legislació estableix que no poden ser indultats aquells que estiguin sent processats criminalment però encara no tinguin sentència ferma o, en alguns casos, els reincidents en el mateix delicte o en un altre de diferent. Una de les condicions per concedir-lo és que no perjudiqui terceres persones o els seus drets. Tots els indults han de figurar al BOE.

La controvèrsia està servida

Alguns dels últims indults concedits a proposta del govern espanyol han estat realment controvertits. És el cas dels quatre mossos condemnats per tortures o altres que han perdonat delictes de corrupció a alcaldes, banquers o alts càrrecs. El novembre del 2012, el govern de Mariano Rajoy va indultar per segona vegada quatre mossos, evitant que ingressessin a la presó. Un representatiu grup de 200 jutges van firmar llavors un manifest on denunciaven que la "decisió política" era "indigna", suposava un "atemptat a la independència de la justícia" i era "impròpia d'un sistema democràtic de dret", a més d'"il·legítima i èticament inassumible". Els jutges van dir que concedir aquell indult suposava fer un "us groller i esbiaixat de la institució".

El mateix any, però en el pol oposat, hi ha el cas de David Reboredo, un extoxicòman gallec que va ingressar a la presó el mes de desembre, amb 43 anys i una minusvalidesa que li afectava la meitat del cos. Havia de complir set anys de condemna per haver intercanviat dues paperines d'heroïna en dues recaigudes, el 2006 i el 2009, mentre s'estava desintoxicant. En el moment de demanar l'indult, Reboredo feia treballs socials i feia tres anys que estava "net" però, tot i així, no l'hi van concedir. Va fer falta una campanya de suport popular, amb recollida de firmes per internet inclosa, perquè el govern li commutés una de les dues condemnes. Aquests són dos exemples contraposats que il·lustren com està la situació.

Però hi ha molts més casos d'indults recents no exempts de polèmica, com el del conductor homicida que va ser condemnat a 13 anys de presó per un accident de trànsit l'any 2003 a l'AP-7, després de conduir en contra direcció uns quants quilòmetres en un tram de València. La infracció es va saldar amb un mort i un ferit. Després d'estudiar els fets, el govern espanyol va decidir, el desembre del 2012, commutar la pena privativa de llibertat del conductor que li quedava per complir per dos anys de multa. Des del 17 de febrer fins el 29 de juny del 2012, el govern va indultar 11 persones, la majoria responsables polítics condemnats per casos de corrupció i militants del  Partit Popular. L'abril del mateix any, el Consell de Ministres va concedir un indult parcial al comandant José Ramírez i al capità Miguel Sáez, tots dos condemnats per les identificacions errònies de 30 dels 62 cadàvers dels militars espayols morts en l'accident del Yak-42.

Una web construïda per Juan Elosúa i David Cap amb la col·laboració d'Eva Belmonte per a la Fundació Ciutadana Civio recull la informació continguda al BOE sobre els indults concedits a Espanya des del 1996. "El indultómetro" aporta dades d'una pràctica aplicada en més de 10.000 ocasions des d'aquest any fins al 2013.
Anar al contingut