Una assemblea d'"indignats" a la plaça de Catalunya (Foto: ACN)
Una assemblea d'"indignats" a la plaça de Catalunya (Foto: ACN)
Barcelona

Els indignats de la plaça de Catalunya es querellen contra el conseller Felip Puig

Un total de 56 indignats han presentat una querella contra el conseller d'Interior, Felip Puig, per l'actuació policial en l'intent de desallotjament de la plaça de Catalunya del 27 de maig passat. La querella es dirigeix també contra tres comandaments dels Mossos d'Esquadra; la tinenta d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp, i policies autonòmics i guàrdies urbans que van intervenir en l'operació, segons que han anunciat els indignats en roda de premsa a Barcelona.

RedaccióActualitzat
Els indignats denuncien presumptes delictes de prevaricació, lesions, danys, apropiació indeguda, furt, vexacions, amenaces, coaccions, detenció il·legal i prohibició de reunió pacífica pels incidents durant el desallotjament de la plaça de Catalunya del passat 27 de maig. La denúncia arriba cinc mesos després d'aquells fets.

La comissió jurídica creada pels indignats que van ocupar la plaça de Catalunya ha emplaçat les persones que van resultar afectades per l'actuació policial a sumar-s'hi.

Segona querella contra Puig

Paral·lelament, quatre dels 20 imputats pels aldarulls al Parlament també han anat a la Ciutat de la Justícia a denunciar irregularitats en el procés.

En ser preguntat per aquesta segona querella, el conseller Felip Puig ha dit que creu que és una "contradicció" que els qui van bloquejar el Parlament apel·lin ara a la justícia.

En declaracions als periodistes al Parlament, Puig ha assegurat que atendrà totes les peticions que li faci la justícia en relació amb les diferents querelles que es presentin contra la seva gestió al capdavant de la conselleria i ha considerat que qualsevol ciutadà té tot el dret d'acudir a la justícia.

"Montesquieu no ha mort i encara existeix l'Estat de dret", ha dit abans de defensar que els ciutadans tenen tot el dret de presentar querelles contra ell per les actuacions que considerin incorrectes.

A més, aquests quatre indignats s'han negat a sotmetre's a la sessió fotogràfica que els demana el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas. Havien de comparèixer aquest dijous al matí a la comissaria de les Corts, però en lloc d'això han presentat una al·legació al jutjat de guàrdia.

Segons el seu advocat, Jaume Asens, la Constitució els empara a negar-se a participar en aquesta prova d'identificació ordenada pel jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas. Els quatre indignats que han presentat la querella no són els que van ser detinguts en la irrupció dels Mossos a la Ciutat de la Justícia quan anaven a presentar-se de forma voluntària en saber que se'ls buscava per identificar-los.

Asens ha anunciat que demanarà a l'Audiència Nacional que s'inhibeixi a favor d'un jutjat de Barcelona.

La denúncia coincideix amb les crítiques fetes pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i pel Consell General del Poder Judicial. Les dues institucions judicials qualifiquen les detencions dels indignats a dins de la Ciutat de la Justícia de desproporcionades i asseguren que suposen "un absolut menyspreu als drets individuals dels ciutadans".

Segons Interior, les detencions es van fer amb el permís del jutge que instrueix el cas a l'Audiència Nacional, Eloy Velasco.


Anar al contingut