Imatge nocturna del foc que crema al departament de la Gironda, al sud-oest de França (Reuters)
Imatge nocturna del foc que crema al departament de la Gironda, al sud-oest de França (Reuters)

Els incendis tornen a cremar milers d'hectàrees al sud de França, un mes després

Un foc a la regió de la Gironda crema més de 6.800 hectàrees, destrueix disset cases i obliga a evacuar unes 10.000 persones

Redacció/AgènciesActualitzat

Una onada d'incendis està arrasant França, que està vivint un estiu negre pel que fa a hectàrees cremades. El més greu, situat al departament de la Gironda, al sud-oest del país, ha cremat 6.800 hectàrees forestals, segons l'últim balanç.  

L'incendi ha obligat a evacuar més de 10.000 persones, dues mil de les quals del departament de Landes, cap on s'ha estès el foc. I s'han destruït disset cases. Els bombers no descarten més evacuacions.

Aquest any, a França han cremat més de 57.200 hectàrees, gairebé sis vegades la mitjana anual del 2006-2021, segons mostren les dades del Sistema europeu d'informació sobre incendis forestals. El risc d'incendi és extrem:

 

L'incendi de la Gironada, el més greu

El foc de la Gironda continua avançant. 1.100 bombers treballen contra el foc que aquesta nit ha consumit 600 hectàrees més de bosc de pins. "Hem lluitat tota la nit", ha dit el tinent coronel Arnaud Mendousse del servei de bombers i rescat del departament de la Gironda aquest dijous al matí. "El foc s'ha controlat en una zona que havíem considerat ahir (dimecres) al final del dia. Sense haver-ne aturat la propagació, l'hem limitat bé durant la nit."

Les condicions climàtiques extremes i la previsió de vent no donen treva als bombers. Aquest matí el foc "avança en totes direccions", ha explicat Mendousse. "De moment, encara hi ha poc vent, però s'aixecarà durant el dia. Ens anuncien que bufarà cap al sud-oest i hem après a ser prudents."  

Després d'uns dies en què semblava que s'aconseguia controlar el foc, dimecres de matinada es va revifar en 40 punts diferents de forma simultània i s'ha estès a gran velocitat. És un foc que es va propagar extremadament de pressa la primera nit i que aquesta ha avançat cap al nord", ha dit Mendousse.

La quarta onada de calor està marcant temperatures per sobre dels 40 ºC i dificulta l'extinció de l'incendi
La quarta onada de calor està marcant temperatures per sobre dels 40 ºC i dificulta l'extinció de l'incendi (EFE)
El foc que crema al sud-oest de França ha obligat a evacuar unes 10.000 persones i a tallar l'autopista A63
El foc que crema al sud-oest de França ha obligat a evacuar unes 10.000 persones i a tallar l'autopista A-63 (Reuters)

La prefectura de la Gironda avisa que la sequera segueix arrasant a la regió i alerta que les temperatures caniculars "es mantindran fins dissabte, combinades amb un aire molt sec" creen un "risc molt greu d'esclat d'incendi", segons un comunicat de la prefectura, que evoca la vegetació i els sòls "especialment secs després de més d'un mes sense pluja".

A mitjans de juliol, dos incendis més han cremat a la Gironda, --un a Landiras, a 40 km al sud de Bordeus, i el segon a Teste-de-Buch--, arrassant un total de 20.800 hectàrees. Aleshores, més de 36.000 persones ja van ser evacuades, molts dels quals han hagut d'abandonar casa seva de nou.

L'autopista A-63, que uneix Bordeus amb la frontera espanyola, continua tallada per precaució a causa del fum que redueix la visibilitat.

El foc de la Gironda, al sud-oest de França, preocupa per la virulència de les flames i la rapidesa amb què es propaguen
El foc de la Gironda, al sud-oest de França, preocupa per la virulència de les flames i la rapidesa amb què es propaguen (EFE)

 

Reforç del dispositiu que combat el foc

Davant la violència de l'incendi, el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha anunciat un reforç dels mitjans que treballen contra el foc.

A través d'un missatge a Twitter, ha anunciat que es mobilitzaran més de 1.000 bombers, nou avions i dos helicòpters contra l'incendi.

"La prioritat és salvar vides humanes", ha indicat el prefecte de la Gironda, Martin Guespereau, que espera una jornada "molt complicada" a causa de les altes temperatures, al voltant dels 40 graus, i el vent.

Un avió treballa per apagar el foc que crema al sud-oest de França
Un avió treballa per apagar el foc que crema al sud-oest de França (Reuters/Stephane Mahe)
Un vehicle dels Bombers que participa en les tasques d'extinció de l'incendi de la Gironda
Un vehicle dels Bombers que participa en les tasques d'extinció de l'incendi de la Gironda (Reuters/Stephane Mahe)

Focs simultanis a diversos llocs de França

L'incendi de la Gironda concentra bona part dels mitjans amb què compta França, en particular els aeris, cosa que dificulta les tasques d'extinció dels altres incendis.

El govern francès ha fet una crida perquè bombers voluntaris se sumin a la lluita contra el foc.

Al sud de l'hexàgon, també hi ha incendis importants als departaments d'Isère, la Droma i Avairon. I, al nord, el vent i les altes temperatures dificulten les tasques d'extinció del foc al departament de Maine i Loira, on ja han cremat 1.500 hectàrees.

El mes de juliol es van cremar 47.000 hectàrees a França, segons el Sistema Europeu d'Informació sobre Focs.

La quarta onada de calor d'aquest estiu a França està marcant temperatures de més de 40 graus i es preveu que s'allargui diversos dies. El ministre de l'Interior ha avisat que les pròximes setmanes seran molt difícils.

El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha anunciat que es reforcen els mitjans que treballen contra el foc
El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha anunciat que es reforcen els mitjans que treballen contra el foc (EFE)
ARXIVAT A:
IncendisFrança
Anar al contingut