Dos membres de les brigades de reforç contra els incendis lluiten contra les flames de l'incendi de Boiro
Dos membres de les brigades de reforç contra els incendis lluiten contra les flames a Boiro (EFE/Óscar Corral)

Els incendis forestals no donen treva a Galícia, Castella i Lleó i Andalusia

Aquest 2022 ja s'ha convertit en el pitjor any de tot el segle pel que fa a superfície cremada a l'estat espanyol, amb més de 228.000 hectàrees calcinades

RedaccióActualitzat

Els incendis no donen treva a Galícia, Castella i Lleó i Andalusia, on es mantenen diferents focus actius.

Aquest estiu els focs forestals arrasen Galícia, amb prop de 40.000 hectàrees cremades en un mes. Hi ha set incendis actius aquest cap de setmana que ja han devastat més de 3.500 hectàrees.

Fa més d'un mes que els bombers gallecs treballen incansablement lluitant contra el foc. Un foc que, com un monstre mitològic, s'escampa per tota la geografia gallega.

Aquesta setmana el fotògraf Alberto Sxenick prenia aquesta imatge d'un bomber davant una gran flamarada:

Un bomber davant una gran flamarada de l'incendi que va cremar aquesta setmana A Cañiza, a Pontevedra
Un bomber lluita contra les flames de l'incendi que va cremar aquesta setmana A Cañiza, a Pontevedra (EFE/ Sxenick)

El foc més important crema des de dijous al costat de la ria d'Arousa, a Boiro i a Pobra do Caramiñal, a la província de la Corunya. L'incendi avança descontrolat i ha afectat ja més de 2.000 hectàrees. Les flames han obligat a desallotjar centenars de persones.

Amb condicions meteorològiques molt adverses, altes temperatures, vent i una vegetació molt seca, els incendis es propaguen també a Pontevedra, cap a la ria de Vigo i poblacions d'Ourense. Amb diversos focus que avancen sense control, els bombers gallecs prioritzen la protecció de cases i aldees, molt disperses en el territori.

L'incendi de Boiro, A Coruña, ha obligat a desallotjar unes 700 persones
L'incendi de Boiro, a la Corunya, ha obligat a desallotjar unes 700 persones (EFE/Óscar Corral)

A Castella i Lleó, divendres es va declarar un foc a Santa Cruz del Valle, al sud de la província d'Àvila. Es tracta d'una zona considerada de les més sensibles de la comunitat des del punt de vista mediambiental.

Les altes temperatures, l'escassa humitat i una orografia complicada dificulten les feines d'extinció als bombers. En l'operatiu d'aquest incendi treballen 400 bombers i agents rurals i 26 mitjans aeris.

Un hidroavió descarrega aigua sobre l'incendi de Santa Cruz del Valle
Un hidroavió descarrega aigua sobre l'incendi de Santa Cruz del Valle (EFE/ Raúl Sanchidrián)

Tècnics de la Junta de Castella i Lleó veuen "indicis d'intencionalitat" en l'origen del foc. L'alcalde de Santa Cruz del Valle ha dit que "el foc és intencionat, així, amb majúscules".

Per altra banda, a Andalusia, el foc de Jódar, a Jaén, ha cremat 650 hectàrees i des de dissabte al matí està estabilitzat.

Aquest 2022 ja s'ha convertit en el pitjor any de tot el segle pel que fa a superfície cremada a l'estat espanyol, amb més de 228.000 hectàrees calcinades. Aquestes xifres dupliquen la mitjana de l'última dècada. Una tendència que també es repeteix al conjunt de la Unió Europea i que els experts atribueixen al canvi climàtic.

Veïns de Verín, a Ourense, observen com l'incendi avança cap a una zona habitada de la població
Veïns de Verín, a Ourense, observen com l'incendi avança cap a una zona habitada de la població (EFE/Brais Lorenzo)
ARXIVAT A:
IncendisAndalusiaGalíciaBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut