Corrientes, Argentina

Els incendis cremen mig milió d'hectàrees al nord d'Argentina i avancen sense control

La província de Corrientes viu una situació límit assolada per la sequera i els incendis descontrolats des de principis de gener

RedaccióActualitzat

Els focs forestals consumeixen des de fa setmanes zones de conreu de la província argentina de Corrientes, al nord-est del país.

Aquest dissabte hi ha nou focus actius que avancen sense control i que ja han cremat més de mig milió d'hectàrees, més del 6% del territori d'aquesta província del nord de l'Argentina i que fa frontera amb el Paraguai i el Brasil.

Segons les autoritats de la regió, es tracta d'incendis "sense precedents històrics" que avancen a un ritme de 20.000 hectàrees cremades per dia. El governador de Corrientes, Gustavo Valdés, qualifica la situació de "caòtica" i la combinació de factors com les altes temperatures, la baixa humitat i la sequera dels últims anys no ajuden a frenar l'avanç de les flames. Valdés ha demanat ajuda al govern argentí:

"Corrientes necessita una ajuda extraordinària per la magnitud i l'impacte dels incendis. Necessitem ajuda per poder aixecar-nos d'aquest infern, perquè això no ens havia passat mai".

Per acabar d'agreujar la situació, la regió de Corrientes no disposa d'un cos de bombers professionals i són bombers voluntaris els que s'enfronten des del primer dia als incendis.

Aquesta setmana les autoritats nacionals han desplegat a la zona quatre hidroavions, un avió de supervisió i tres helicòpters, a més de 120 brigadistes i personal de suport en l'extinció d'incendis.

Les flames han devastat més de mig milió d'hectàrees
Les flames han devastat més de mig milió d'hectàrees (Reuters / Sebastián Toba)

El director del cos de Bombers de l'Argentina ha dit que a més d'evitar que el foc arribi a zones habitades, una de les prioritats és protegir de les flames el Parc Nacional Iberá. Es tracta d'una zona d'especial interès natural per la gran riquesa d'espècies que viuen als seus aiguamolls, que superen les 180.000 hectàrees de superfície.

Bombers voluntaris i residents de la zona lluiten per frenar els nou focus de foc a Corrientes
Bombers voluntaris, brigadistes i residents de la zona lluiten per frenar els nou focus de foc a Corrientes


Desforestació, sequera i canvi climàtic

Els focs provoquen greus danys ambientals i també quantioses pèrdues econòmiques en una província eminentment agrícola.

La regió de Corrientes, situada entre els rius Paraná i Uruguai, viu mesos d'extrema sequera. Una situació de falta de pluges que els experts mediambientals relacionen amb el canvi climàtic: "El nivell d'humitat és ara de només el 15%, quan tradicionalment superava el 70%."

El foc ja ha cremat més de mig milió d'hectàrees i avança sense control
El foc ja ha cremat més de mig milió d'hectàrees i avança sense control (Reuters / Sebastián Toba)

L'activista mediambiental Luis Martínez alerta que la regió ja ha perdut el 60% dels aiguamolls, el 40% dels prats i 23.000 hectàrees de boscos autòctons. Culpa dels incendis que devasten la província a "la desforestació, la desertificació i el mal ús que s'ha fet de la terra". Uns factors provocats per la mà de l'home, que ara es combinen amb un nou patró de pluges degut al canvi climàtic. En aquesta zona de l'Argentina s'han cremat de forma provocada grans extensions de terra per renovar les pastures. Martínez considera que han estat cremes "imprudents" que han ajudat a propagar els incendis.

La fauna de la zona també pateix l'impacte dels grans incendis que l'assolen. Algunes espècies d'ocells i rèptils que ara són sota les flames estan en perill d'extinció.

 

ARXIVAT A:
IncendisArgentina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut