Un equip d'arqueòlegs a la cova de Contrebandiers

Els humans ja es feien roba fa 120.000 anys, segons unes eines trobades al Marroc

A la cova de Contrebandiers s'han trobat una seixantena d'eines per treballar el cuir i la pell, les més antigues descobertes fins ara

Actualitzat

Quan es van començar a vestir els humans? Datar restes de vestimentes de l'home prehistòric és molt difícil, pels problemes evidents de conservar les pells i els materials orgànics que s'utilitzaven. El que s'ha trobat a la cova marroquina de Contrebandiers, entre Rabat i Casablanca, porta a 120.000 anys enrere.

Un equip de paleoantropòlegs i d'investigadors de la Universitat d'Arizona han descobert un conjunt de 62 eines fetes d'ossos datades entre 120.000 i 90.000 anys enrere, que demostren que l'"Homo sapiens" ja fabricava roba en aquella època. La descoberta s'ha publicat a la revista iScience.

Hi ha eines utilitzades per escorxar animals i aprofitar-ne la pell i no només per menjar-ne la carn. S'han trobat entre un conjunt de 12.000 fragments ossis. Es consideren les eines més antigues per treballar la pell amb l'objectiu de vestir-se.

Les eines indiquen que les pells s'utilitzaven per vestir-se (Reuters)

L'"Homo sapiens" va aparèixer per primera vegada fa més de 300.000 anys a l'Àfrica i es va estendre després a tot el món. La roba mostra una evolució cultural i cognitiva. "Suposem que la roba era fonamental per a l'expansió de les nostres espècies a hàbitats freds", ha explicat l'arqueòloga Emily Hallett, autora principal d'aquest estudi.

Entre els fragments trobats hi ha la punta d'una dent de balena o dofí, amb marques d'haver estat utilitzada per fer forats a la pell. Dit d'una altra manera, seria per cosir, o unir retalls de pells.

Representa el primer ús documentat d'una dent de mamífer marí per part dels humans i l'única resta de mamífer marí verificat del Plistocè del nord d'Àfrica.

Les restes trobades a la cova del Marroc han sorprès els investigadors (Reuters)

Hallett, de la Universitat Estatal d'Arizona i membre de l'Institut Max Planck per a la Ciència de la Història Humana a Jena, a Alemanya, va analitzar les restes trobades a Contrebandiers per esbrinar la dieta i l'hàbitat dels sapiens que hi s'aixoplugaven, però va veure que alguns ossos s'utilitzaven com a eines especials.

Segons Hallet, "el nivell d'especialització en aquest conjunt fa pensar que aquestes eines són probablement part d'una tradició més àmplia amb exemples anteriors que encara no s'han trobat".

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut