Un dels investigadors, Kelly McGuire, treballant en el jaciment al mig del desert
Un dels investigadors, Kelly McGuire, treballant en el jaciment (Daron Duke)

Els humans ja consumien tabac fa més de 12.000 anys, 9.000 abans del que es creia

Restes trobades al desert a Utah mostren que els primers pobladors d'Amèrica ja coneixen i feien servir la planta salvatge molt abans dels inicis de l'agricultura

Xavier DuranActualitzat

Els pobladors d'Amèrica del Nord ja consumien tabac fa 12.300 anys, segons revelen excavacions arqueològiques fetes a Utah. Això significa endarrerir uns 9.000 anys els primers usos d'aquesta planta.

La troballa l'ha fet un equip d'investigadors encapçalat per Daron Duke, del Far Western Anthropological Research Group de Nevada. L'estudi s'ha publicat a la revista Nature Human Behaviour.

El tabac és una planta originària d'Amèrica i ha jugat sempre un paper important en les tradicions de molts grups humans del continent. Però fins ara les proves més antigues del seu consum eren pipes amb 3.000 anys d'antiguitat.

Dues restes de llavors de tabac trobades en el jaciment
Dues restes de llavors de tabac trobades al jaciment (Angela Armstrong-Ingram)

Ara, els autors descriuen el que van trobar en unes excavacions al desert del Gran Llac Salat, a l'estat de Utah. El jaciment de Wishbone és on hi va haver un antic assentament de caçadors-recol·lectors.


Utiltzat pels primers pobladors

En el que seria un lloc utilitzat com a foguera, envoltada per objectes elaborats amb pedres i amb ossos, els investigadors hi van trobar quatre restes de llavors de tabac carbonitzades. En altres jaciments, restes així s'han considerat el residu generat després de mastegar tabac.

Altres restes del jaciment suggereixen que les llavors no havien estat utilitzades per avivar el foc ni menjades per altres animals.

Per això, segons els investigadors, les dades confirmen que el tabac ja era conegut i utilitzat durant el Plistocè, un període geològic que va acabar fa uns 10.000 anys. Es creu que els primers pobladors d'Amèrica s'hi van establir fa entre 16.000 i 13.000 anys, a les regions costaneres o a prop d'aquestes.

La troballa de les llavors suggereix, doncs, que el tabac va ser descobert i consumit des de poc després de l'arribada al continent. Això indica que aviat es van detectar els seus efectes estupefaents.

Un os d'ocell trobat en el jaciment a la mà d'un investigador
Un os d'ocell trobat al jaciment (Daron Duke)


Diverses espècies de la planta

El tabac es presenta en diverses espècies, algunes de les quals són resistents al fred o a l'aridesa. Els autors expliquen que els primers pobladors ja es devien familiaritzar amb certes variants de la planta, com la Nicotiana quadrivalvis o la Nicotiana attenuata.

Així, el consum de la planta silvestre seria molt anterior a la seva domesticació i als inicis de l'agricultura, quan es van conrear la Nicotiana tabacum (tabac comú) i la Nicotiana rustica (tabac de pota).

Pels autors, aquest treball ajudarà a comprendre millor els primers usos dels estupefaents i el seu paper social i cultural. Dintre dels diversos grups indígenes americans, el tabac s'utilitzava en tota mena de rituals i en medicina, i les tradicions orals que s'han conservat en són un ric testimoni.

Els científics també consideren que permet interpretar la domesticació de les plantes com un procés de benefici mutu entre humans i vegetals. El coneixement tradicional de l'entorn hauria permès arribar a pràctiques refinades que culminarien en la domesticació de diverses plantes, entre les quals el tabac, que s'expandiria mil·lennis més tard per tot el món, amb un impacte econòmic, social i mèdic ben conegut.

Daron Duke i un altre investigador, durant els excavacions
Daron Duke, a l'esquerra, durant les excavacions (Sarah K. Rice)
ARXIVAT A:
ArqueologiaRecerca científicaTabac
Anar al contingut