Els humans compartim un 99,98% dels nostres gens amb altres mamífers

Només un 0,2% dels 20.000 gens del nostre genoma és exclusiu de l'espècie humana, segons ha descobert un estudi de l'IMIM sobre el genoma de 68 mamífers diferents

RedaccióActualitzat

Es calcula que a la Terra hi viuen unes 5.400 espècies de mamífers. I gràcies a una recerca feta per un equip d'investigació sobre genòmica evolutiva de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, l'IMIM, ara se sap que la distància genètica que separa totes aquestes espècies és molt curta.

Els investigadors han analitzat el genoma de 68 espècies de mamífer diferents, una de les quals és la humana, i han descobert que els humans només tenim 49 gens exclusius, del total de 20.000 del nostre genoma. Això és només un 0,2% del total, és a dir, que per cadascun que només tenim nosaltres, n'hi ha 400 que compartim amb altres espècies. La majoria d'espècies analitzades en tenen més d'exclusius:

 

Segons José Luis Villanueva, biòleg i investigador principal d'aquesta recerca, això demostra que els humans no som gaire diferents dels altres animals:

"En realitat, els humans som menys especials del que ens pensem, no hi ha gaires coses que ens faci únics, som una miqueta més intel·ligents que la resta de primats i hem explotat aquest nínxol."

Busquen la història de cada gen

Villanueva i el seu equip han trobat que hi ha uns 6.000 gens que només tenen els mamífers. Tots aquests gens han aparegut al llarg dels últims 100 milions d'anys, que és el període en què han evolucionat més els mamífers.

Segons explica Mar Albà, investigadora ICREA de l'IMIM i membre d'aquesta recerca, la intenció principal és esbrinar quan va aparèixer cada gen en la història evolutiva i quina funció té, amb l'objectiu d'entendre com s'han anat adaptant els mamífers al medi natural:

"Comparant el que tenim de les espècies actuals podem deduir el que va passar fa 20 milions d'anys o fa 100 milions d'anys. Això és el que ens interessa a nosaltres, fer aquesta investigació, aquest exercici de detectius, d'utilitzar el que tenim ara per trobar el que ha passat anteriorment."

 

Fins ara se sabia que el ximpanzé era l'espècie més pròxima a la humana, amb una coincidència entre els dos genomes del 98,77%. Estudis com els fets a l'IMIM han permès constatar que només un 5% dels seus gens són específics d'aquesta categoria animal, mentre la resta de gens, un 95%, els comparteix amb la resta del món animal, inclosos els bacteris, i passant pels rèptils.

No se sap què fan el 80% dels gens

Segons Albà, els gens exclusius dels mamífers que s'han pogut relacionar amb funcions concretes, estan dedicats a característiques específiques com la lactància, i altres funcions:

""En aquesta recerca hem vist que hi havia força gens que havien aparegut durant l'evolució dels mamífers. També hem vist que molts no tenen funcions conegudes i hi ha molta feina a fer per saber què fan i com han contribuït a l'evolució dels mamífers, i per començar una caracterització d'alguns d'ells. Alguns estarien involucrats en la formació de la pell, en la defensa de patògens, hem vist que hi ha una certa tendència en alguns d'aquests gens potencials perquè siguin útils en la lluita contra els bacteris, contra els patògens."

Però el que se'n sap encara és molt poc. De fet, es desconeix la funció de més del 80% dels gens que tenim els humans en exclusiva. El camp que té la genòmica al davant, per tant, és enorme.

 

Anar al contingut