Els hospitals encaren la tercera onada amb fatiga, però amb esperança en la vacuna

El ritme d'ingressos a les UCI ha augmentat un 20% l'última setmana i la tendència és creixent

RedaccióActualitzat

L'augment d'ingressos per Covid als hospitals no és explosiu, però sí constant des de fa setmanes.

Aquest divendres hi ha un 20% més d'ingressats a les UCI que fa una setmana. A la tendència creixent, s'hi afegeix la preocupació sobre les variants del virus.

A Catalunya, quatre hospitals uniran esforços per estudiar el material genètic del coronavirus.

En aquest context, la tercera onada agafa els hospitals amb fatiga pandèmica, però amb l'esperança que suposa tenir la vacuna.

A Catalunya, hi ha 2.532 persones ingressades per Covid. Si es compara amb la segona onada, es va arribar al pic el 8 de novembre, quan els ingressats eren 2.811. Les xifres s'hi acosten.

 

Pel que fa al ritme a les unitats de cures intensives, ja se superen les 500 persones que hi estan ingressades per Covid, concretament 509, dels més de 900 llits que estan ocupats.

L'1 de novembre es va assolir el pic de la segona onada, amb 594 persones a les UCI.

La velocitat de propagació de la Covid-19 se situa en 1,35 i el risc de brot també puja fins als 742. En un dia s'han declarat 4.216 casos confirmats per PCR o antígens, cosa que eleva la xifra total a 413.907. L'11,09% de les proves de l'última setmana han donat positiu.


L'exemple de Bellvitge

A l'Hospital de Bellvitge han reconvertit la Unitat de Pneumologia en una àrea per a malalts semicrítics. Un 70% dels que hi passen evitaran l'UCI.

"Hi ha una part molt important, que són higienes, alimentació del pacient. Tenim pacients més grans i també joves, de 40-50 anys, que pel seu estat respiratori no poden fer les seves activitats", explica Isabel Díaz, infermera cap de l'àrea de Pneumologia.

 

Les dades epidemiològiques, però, els diuen que les UCI s'han de preparar per rebre més pacients.

Malgrat tot, el subdirector mèdic de l'hospital, Javier Tapia Martínez, constata que estan gestionant els recursos hospitalaris de forma "bastant eficient", en comparació amb la primera i la segona onades.

Els hospitals han viscut la pandèmia "com un gota a gota". Rafael Máñez Mendiluce, cap de Cures Intensives de Bellvitge, ho defineix com pujades i baixades, onades, però que "des del 10 de març que van ingressar el primer malalt no han fet net."

Després de 10 mesos de pandèmia, rebre la primera dosi de la vacuna els ha servit per agafar aire, tot i reconèixer el cansament acumulat, tant físic com psicològic.

 

A Catalunya ja s'han vacunat 105.080 persones, 15.876 més que fa 24 hores.


Comparació amb el març

Máñez Mendiluce assegura que sospiten que la situació de finals d'aquest mes de gener i febrer pot ser "més semblant a la del març i l'abril passat" que no pas la del mes d'octubre, que, malgrat tot, "s'han anat controlant" les situacions.

El doctor Tapia Martínez expressa la certesa que, si van sortir-se'n amb la primera i la segona onades, també se'n sortiran amb la tercera: "Per ara estem en una situació de tranquil·litat, però amb la preocupació lògica del que pot arribar a ser. Ho intuïm, però no ho sabem amb seguretat".

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut