Barcelona

Els hospitals catalans tindran una infermera per gestionar els casos de fibromiàlgia el 2008

El Departament de Salut ha presentat el nou model d'atenció a la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica que vol implantar a tot Catalunya. El model pretén millorar el diagnòstic d'aquestes malalties als centres d'atenció primària i millorar l'accés a l'atenció especialitzada. Per això es crearà la figura del gestor de casos que farà de pont entre el metge de capçalera i els especialistes dels hospitals de referència. Fins ara, s'ha format el personal sanitari de 12 centres de primària i es preveu que el 2008 el protocol d'actuació ja s'haurà estès a tot el territori. A Catalunya hi ha unes 145.000 persones afectades per aquestes malalties.

Actualitzat
Tal com ha explicat la consellera de Salut, Marina Geli, el circuit funcionarà de la següent manera: el malalt de fibromiàlgia serà diagnosticat i tractat pel metge de capçalera del centre d'atenció primària (CAP), si bé aquells casos que necessiten una atenció especialitzada, com rehabilitació, hauran de dirigir-se a l'hospital vinculat al seu CAP. En el programa pilot hi participen ambulatoris de la Pobla de Segur, Lleida, Tarragona, Tortosa, Girona, Berga i Barcelona, que tindran una unitat especialitzada de referència, dependent dels hospitals del Pallars, Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Verge de la Cinta, Josep Trueta i General de Vic.

En el cas dels ambulatoris de Barcelona, aquests dependran de diversos hospitals com el Clínic, Vall d'Hebron, el Mar, Viladecans i Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat i l'Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, segons el protocol, en què també participen centres de salut mental.

Si bé el model d'atenció d'aquestes malalties segueixen "pivotant en l'atenció primària", en tots els casos hi haurà tres hospitals de referència per a aquells casos d'"alta discapacitat", que no puguin ser tractats en les unitats especialitzades dels centres sanitaris o en els ambulatoris, segons Geli.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut