El 58% d'espanyols voldrien més mesures de control i aïllament per la Covid
Personal de l'Hospital del Mar (ACN/Laura Fíguls)

Els hospitals apliquen mesures abans del previst per l'augment de casos de Covid

Activen els plans de contingència per si els brots de Covid van a més i alguns metges diuen a TV3 que la situació actual s'assembla massa a la de l'inici de l'epidèmia

Marc Texidó VallsActualitzat

El personal sanitari no havia viscut mai una pandèmia, i la Covid-19 i la primavera del 2020 han estat tot un aprenentatge. Una cursa contra rellotge que a poc a poc anava quedant enrere i que els permetia preparar-se per a la tardor-hivern, quan es preveu que els casos de coronavirus augmentin.

Previsions, però, que han quedat en paper mullat amb l'augment de positius de les últimes setmanes, que ha obligat a activar, abans del previst, els plans de contingència. A molts els recorda el començament de la pandèmia, al març.

Mila Montero, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, confirma aquest increment d'hospitalitzacions:

"Hem tingut una sorpresa inesperada. A ple estiu hem viscut un clar augment de casos. Un augment sostingut que es manté entre els 3 i 5 ingressos diaris. Tot plegat quan al juny gairebé ja no hi havia pacients Covid."

Per Antònia Vázquez, cap de Secció de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar, ha estat "una dutxa d'aigua freda": "En aquests moments el 50% de l'UCI està ocupada per pacients Covid."

La majoria de centres del país han preparat plans, que inclouen, entre d'altres, reclutar professionals d'altres especialitats i equipar plantes per fer front a l'augment de casos de coronavirus.

A l'Hospital del Mar, per exemple, ja tenen tota una planta ocupada i han passat dels 6 pacients de fa unes setmanes a 32, un espai que es podria confinar els pròxims dies, tal com explica Vázquez:

"Tenim un pla similar al del mes de març, ara una mica més polit, ja que el vam haver d'improvisar. Esperem que no es repeteixi la gravetat del març i l'abril, que si la gent està conscienciada no arribarem als pics de la primavera."

Confinar una planta implica moltes més mesures, extremar la seguretat, però si la tendència a l'alça es manté, es podrien fer més passos enrere. De moment, ja s'han tornat a restringir les visites dels familiars als pacients, independentment de la patologia de l'ingrés.

La cap de secció de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar assegura que per al personal sanitari la situació actual va més enllà i els suposa una barreja de sentiments:

"Veure el que està passant ens genera ràbia, pena i desesperació. Hi ha gent que no sap què representa no complir les mesures d'autoprotecció. No per a nosaltres, sinó per les morts que comporta la malaltia i les seqüeles que queden als pacients més greus."

L'esgotament dels darrers mesos els pesa molt i esperen poder descansar per fer front als pròxims mesos. Tot i reconèixer que no saben què passarà, fan una crida a la ciutadania perquè compleixi les mesures de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut