Barcelona

Els homosexuals catòlics denuncien la hipocresia i l'homofòbia de l'Església

De totes maneres, a Catalunya es treballa, com a Europa, per veure com es poden fer benediccions de matrimonis homosexuals que s'han casat pel civil

RedaccióActualitzat
Els homosexuals catòlics estan cansats que els bisbes espanyols justifiquin centres de curació per al seu col·lectiu, com si es tractés d'una malaltia. Denuncien que a l'Església també hi ha mossens gais, i que la jerarquia és hipòcrita i homòfoba. Un equip de TV3 ha buscat a Catalunya un centre de curació espiritual com el que defensa la Conferència Episcopal Espanyola. Però aquí no l'ha trobat.

Un cop al mes, homosexuals catòlics fan la seva pròpia pregària en una parròquia que els cedeix un espai. Són gais i lesbianes creients que estan tips de sentir com la jerarquia eclesiàstica els titlla de "malalts" i els rebutja.

Enric Vilà, coordinador del Fòrum Europeu de grups cristians LGTBI:

"El que ens posa malalts és aquest discurs reiteratiu de no afrontar aquesta realitat LGTBI, que també està dintre de l'Església."

Jordi Valls, president de l'Associació Cristians LGTBI:

"Demanar a una persona que deixi la seva sexualitat a banda, obligatòriament, és profundament inhumà, no? Rebem bufetades per part de l'Església i rebem bufetades per part del col·lectiu gai, no?, que ens diu: 'Què hi feu amb aquesta gent que us diuen que sou malalts, que us heu de curar?' I, per tant, estem en una frontera difícil."

 

 

Els catòlics homosexuals reclamen una pastoral LGTBI als bisbats, un departament que els aculli en les seves necessitats. De moment, dos bisbes catalans, Joan Josep Omella i Xavier Novell, han escoltat la seva petició. I l'autor d'un dels llibres de capçalera per als gais catòlics és, de fet, un mossèn de la diòcesi de Barcelona que nega totalment que ser gai s'hagi de considerar una malaltia.

A Catalunya es treballa, com a Europa, per veure com es poden fer benediccions de matrimonis homosexuals que s'han casat pel civil. De fet, ja hi ha diversos ordes religiosos que ho fan, però sempre en cercles privats.

Enric Vilà:

"Hi ha jesuïtes que han fet aquestes cerimònies. Jo he assistit a unes quantes. Hi ha franciscans, hi ha benedictins, que també ho han fet."

Jordi Valls:

"Sí, de la mateixa manera que es beneeixen els burros per Sant Antoni! Què menys que les parelles gais es puguin beneir!"

 

 

D'aquesta manera, Catalunya es posiciona com Alemanya, un dels països que tracta millor els catòlics homosexuals. Amb diàleg constant i participació real en les seves celebracions. Aquí, el cas paradigmàtic és Sitges, capital gai europea, amb una església "gay friendly".

Mossèn Josep Pausas, rector de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges:

"El que feia Jesús, que acollia tothom, no? Esclar és que aquí és certament un paradís gai. I respectar-nos mútuament i mirant d'acollir-nos."

Alguns tenen l'esperança que l'Església canviï aviat el seu discurs homòfob. I es basen en les paraules que va dir el papa fa sis anys, al·legant qui era ell per qüestionar ningú. Els bisbes, però, solen ser més papistes que el papa.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut