Un hidroavió dels Bombers en una foto d'arxiu (ACN/Anna Ferràs)
Un hidroavió dels Bombers en una foto d'arxiu (ACN/Anna Ferràs)

Els hidroavions no poden fer servir els pantans de la Baells i la Llosa del Cavall

La poca quantitat d'aigua que hi ha fa perillós omplir-hi els avions dels Bombers per apagar incendis

RedaccióActualitzat

Els embassaments de la Baells, al Berguedà, i de la Llosa del Cavall, al Solsonès, ja no els poden fer servir els avions d'extinció dels Bombers perquè no tenen el mínim nivell d'aigua per poder carregar. Els helicòpters encara hi podrien agafar aigua, en cas d'incendi, perquè carreguen més en superfície. 

Al pantà de Sau la situació no és gaire millor, però encara hi poden carregar els hidroavions. Aquesta setmana que ve es faran vols de reconeixement per valorar quins embassaments són segurs per carregar aigua en cas de foc forestal.

El cap de la unitat de mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, Francesc Serra Canals, ha explicat a Catalunya Ràdio que la Baells "no té una làmina d'aigua ni unes condicions prou segures perquè l'operació de càrrega amb els avions amfibis es pugui desenvolupar amb els termes de seguretat que necessita". 

És una conseqüència més de la situació extrema de sequera i una amenaça per a una temporada que es preveu complicada. De fet, aquest cap de setmana el perill d'incendi torna a ser molt alt i s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a quatre municipis de l'entorn de Montserrat i s'han restringit els accessos al parc natural, encara que es pot arribar al monestir.

Reserves d'aigua molt baixes

Les reserves als embassaments de les conques internes és ara del 27%, segons l'actualització que fa l'Agència Catalana de l'Aigua. Al pantà de la Baells queden 28 hectòmetres cúbics d'aigua, un 25,9% de la capacitat total. A la Llosa del Cavall hi ha 20,6 hectòmetres cúbics, un 25,7% de la seva capacitat. 

En els dos casos, és una tercera part del que hi ha habitualment en aquestes dates, segons la mitjana dels últims deu anys.

En situació de normalitat hídrica, uns 7.500.000 de persones consumeixen 1 hm³ al dia.

ARXIVAT A:
SequeraIncendisBombers
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut