Imatge d'arxiu de la desfilada de l'any passat a la plaça Colón de Madrid. (Foto: EFE)
José Montilla no va assistir a la desfilada de les forces armades dels anys 2008 i 2009. (Foto: EFE)
Madrid

Els grups polítics catalans, en desacord per la decisió de Montilla d'assistir a la desfilada militar

El president de la Generalitat, José Montilla, ha confirmat la seva assistència a la desfilada de les forces armades amb motiu del Dia de la Hispanitat. Aquest serà el segon cop que hi assisteix com a president, ja que el 2008 i el 2009 no hi va participar. El 2007, el primer any al càrrec, va ser l'únic any que hi va assistir. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, com a portaveu del govern, ha afirmat que Montilla "ha pres aquesta decisió a títol personal" ja que al "govern no s'havia parlat d'aquest tema". Capdevila ha dit que respecta la decisió del president però que no la comparteix "i no l'acompanyarà a l'acte".

Actualitzat
El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha lamentat que Montilla assisteixi a la desfilada de les forces armades, a Madrid, prevista per dimarts, ja que "celebrar el record d'un genocidi no és una cosa de la qual s'hagi de sentir orgullós cap país". I parlant en nom del partit ha dit que estan en contra que el president de la Generalitat prengui part de les celebracions per commemorar el Dia de la Hispanitat.

Llorente ha dit que creu que la celebració del Dotze d'Octubre ha quedat "absolutament antiquada" i ha recordat que ERC no ha participat "mai" dels actes de commemoració de la festa nacional espanyola i ha assegurat que no hi participarà mai. Ha mostrat el seu desacord tant en la celebració de la Hispanitat com en la desfilada militar.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, també ha mostrat el seu desacord amb l'assistència de Montilla i ha dit que no entén aquesta decisió, personal, després de les "males notícies" del Tribunal Constitucional i la sentència sobre l'Estatut. Herrera creu que els motius de Montilla podrien ser electorals, i ha recordat l'absència del president a la desfilada els darrers dos anys. ICV considera que Catalunya ha de dir a l'estat espanyol que hi està "disconforme i que no se sent a gust amb les seves lògiques".

Dimarts, a la desfilada de les forces armades per les celebracions del Dotze d'Octubre, hi participaran 3.000 militars, un centenar de vehicles i avions de l'exèrcit.
Anar al contingut