Madrid

Els grups d'esquerres a l'oposició bloquejaran la reforma de la llei de l'avortament

Els grups d'esquerres a l'oposició alerten que bloquejaran la reforma de la llei de l'avortament perquè el PSOE està rebaixant les seves propostes inicials i elimina el supòsit que permet avortar fins al final de la gestació en cas de riscos psicològics per a la mare. Els socialistes proposen una llei que preveu l'avortament lliure en les primeres setmanes de gestació. Mentre el PP s'hi oposa, i CiU i PNB donen llibertat de vot als seus diputats, Esquerra Unida, Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra Republicana demanen l'avortament lliure fins a les 24 setmanes i que la dona pugui decidir lliurement a partir dels 16 anys sense el consentiment dels pares.

Actualitzat
El govern espanyol continua treballant en la reforma de la llei de l'avortament, i cada cop sembla que es decanta més per fer que la interrupció de l'embaràs sigui lliure durant les primeres setmanes de gestació. Tot indica que els socialistes només estarien disposats a arribar fins a les 14 setmanes d'avortament lliure. La resta de partits no ho acaben de veure igual, uns per poc i altres per massa.

La proposta socialista planteja l'avortament lliure durant les primeres setmanes de gestació, en un termini que podria estar entre les 12 i les 14 setmanes. A més, podria no tenir límit de temps quan hi ha greus malformacions del fetus o perill per a la vida o salut de la mare. Els socialistes plantegen que l'avortament desaparegui del Codi Penal.

No obstant, ERC emetrà aquesta tarda un vot particular perquè considera que l'avortament lliure hauria d'anar més enllà de les 14 setmanes. El diputat d'ERC Joan Tardà ha alertat: "Recordem que sense nosaltres no hi ha llei, perquè és evident que el PP és bel·ligerant amb aquesta llei, i CiU i PNB estan passius. De manera que, o amb les esquerres o s'estavellaran una vegada més."

El Partit Popular ja ha dit que no està d'acord amb la proposta, i Esquerra Unida, que l'avortament lliure hauria d'arribar fins a les 24 setmanes. CiU ha donat llibertat de vot als seus diputats.

La legislació a Europa


Per anar en la mateixa direcció que ja han pres la majoria dels països europeus, a Espanya falta que la dona pugui avortar sense donar cap explicació durant les primeres setmanes de la gestació. Això es coneix com la llei de terminis, i aquesta opció és la triada pel grup socialista i que debatrà aquesta tarda la subcomissió parlamentària que assessora el govern.

La legislació a Espanya

L'avortament a Espanya està despenalitzat, des de fa 24 anys, en tres supòsits:

-Sense terminis quan hi ha perill per a la vida o la salut de la mare.
-Abans de les 22 setmanes en cas de malformació del fetus.
-Abans de les 12 setmanes en cas de violació.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut