Barcelona

Els gremis de les roses i els llibres no noten la crisi per Sant Jordi

Milers de persones han omplert els carrers i les places de tot Catalunya per visitar les parades de roses i llibres aquest dijous, dia de Sant Jordi. En un any tocat per la crisi, la tradició ha superat el mal context econòmic, i la recessió no s'ha notat en les vendes, segons els balanços inicials. Es calcula que s'han venut uns 5,5 milions de roses i que la facturació de llibres ronda els 20 milions d'euros. Aquestes dues xifres són similars a les de l'any passat. De fet, el bon temps ha afavorit l'èxit de públic i que hagi estat una jornada radiant en tots els sentits. Els actes oficials de la diada han acabat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona amb una lectura pública de la poesia de Carles Riba.

Actualitzat
"Una rosa per a tothom"

El bon temps ha acompanyat aquest Sant Jordi, i això ha fet arrodonir unes previsions de vendres que ja eren bones. Enguany, les floristeries han tingut per lema "Una per a tothom", una invitació a regalar la rosa no només a la parella, com és tradició, sinó a estendre l'obsequi a la filla, la veïna o l'amiga. Es calcula que s'han venut uns 5,5 milions de roses, la immensa majoria vermelles. Ja fa anys, però, que també tenen sortida les d'altres colors com les blanques, les blaves i fins i tot les blaugrana.

Algunes persones van intentar fer negoci abans d'hora amb el robatori de roses. Per qui prefereixi la comoditat d'internet, el 3cat24.cat ofereix l'opció d'enviar una rosa virtual

I un llibre per a tothom

En l'àmbit editorial, s'ha imposat el fenomen Stieg Larsson, que ha situat "Els homes que no estimaven les dones" com a llibre més venut tant en català com en castellà, i la segona part de la trilogia, "La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina", com a segon llibre més venut en castellà i quart en català. Gaspar Hernàndez, Carles Casajuana, Paolo Giordano, Patrícia Gabancho i Javier Cercas són els altres autors més destacats del rànquing de vendes d'aquest Sant Jordi. Alguns dels protagonistes han participat al matí a l'esmorzar i foto de família que ja són una tradició més de la jornada. 

Pel que fa al negoci, el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya confia que ha mantingut  la facturació de l'any passat. És a dir, que hauran facturat un 20 milions d'euros, xifra que suposa un 7,5% del total anual. 

Rajoy acapara les mirades de la recepció institucional

La tradició de Sant Jordi també inclou la recepció institucional que el president de la Generalitat, José Montilla, ofereix al palau de Pedralbes, que aquest any ha comptat per primera vegada amb la presència de Mariano Rajoy. La trobada ha estat més austera. El president del PP va sorprendre amb l'anunci que visitaria Catalunya per Sant Jordi, i és per això que enguany la seva presència ha acaparat totes les mirades. 

Pel que fa a l'acte en si, al palau de Pedralbes s'hi han aplegat 3.500 persones que han degustat en total 650 litres de xocolata desfeta, 200 litres d'orxata i 500 de sucs de fruita, tot i que el pressupost de l'acte s'ha reduït un 25%.

El president català ha assistit a la tarda al lliurament dels Premis Internacionals Terenci Moix, al Gran Teatre del Liceu. La jornada institucional ha acabat amb la lectura dels textos "Homenatge al lector", que tingut lloc a la plaça de Sant Jaume. Aquest any ha estat dedicada a Carles Riba, en commemoració dels 50 anys de la seva mort. Diversos membres del govern hi han posat el seu granet de sorra, així com nombroses personalitats del món cultural, polític i social.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut