Un gos sense xip costa 162 euros més en despeses de manteniment
Un gos sense xip costa 162 euros més en despeses de manteniment

Els gossos i gats sense xip costen prop de 2 milions a les protectores cada any

La llei obliga a registrar el animals de companyia amb un microxip des de fa 25 anys

Laura Galán TorresActualitzat

Les protectores han d'assumir uns costos de gairebé dos milions d'euros pels gossos i gats abandonats a Catalunya que no porten microxip identificatiu, segons un estudi de la Fundació Daina, de la Societat Protectora d'Animals de Mataró.

Els autors del treball són Sergi Campo i Dana Ferrer, de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Pompeu Fabra, que han quantificat l'impacte econòmic que suposa no identificar els animals de companyia, sobretot per a les protectores d'animals i les administracions públiques que les subcontracten perquè acullin els animals perduts o abandonats.

L'estudi s'ha fet sobre els 7.775 gossos i gats abandonats i recollits del carrer durant cinc anys, des del 2013 fins al 2017.

Els investigadors han contrastat les xifres amb el registre històric de multes per tinença d'animals identificats de forma indeguda.

El treball demostra que la no identificació dels animals condiciona el nombre de dies d'estada en els refugis, fet que augmenta les despeses de manteniment per a la protectora en recursos i en temps del personal.

S'ha demostrat que, per a les protectores d'animals, cada gos sense microxip suposa 162,83 euros més en despeses de manteniment.

En els 5 anys d'estudi s'ha conclòs que els animals sense microxip tenen un cost més gran, d'1.628.280,33 euros anuals, mentre que els animals identificats suposen 263.326,02 euros.

Els autors fan servir l'enquesta dels Agents Rurals de la Generalitat de l'any 2015, quan es van recollir 20.924 gossos.

Des del 2013, el nombre de gossos identificats va baixar, va passar del 46,59% al 40,58% el 2017 i, en el cas dels gats, el 98,11% no estaven identificats.

Protectora d'animals de Mataró

Fa 25 anys que existeix una llei d'àmbit europeu que obliga que tots els animals de companyia estiguin registrats amb un microxip.

El xip l'introdueix el mateix veterinari de manera subcutània, i porta tota la informació necessària per localitzar l'animal i saber qui n'és el propietari.

Si les mascotes arriben a un centre d'acollida i porten el xip posat, els propietaris solen anar-les a buscar en un marge de cinc dies. Mentre que si no estan identificades s'hi poden quedar setmanes, mesos o tota la vida.

Els autors de l'estudi proposen que s'incrementi el control policial amb campanyes periòdiques o s'augmenti l'import de la sanció per no tenir identificat l'animal, que se subvencioni part del cost del microxip durant un temps o que es facin campanyes de sensibilització ciutadana que informin sobre la importància del microxip per a la ràpida localització de l'animal en cas de pèrdua.

El títol de l'estudi és "Impacte econòmic per incompliment de la legislació en matèria d'identificació d'animals de companyia a Catalunya i Espanya" i s'ha fet en 38 municipis catalans amb serveis de recollida d'animals subcontractats a Daina i Spam durant el període 2013-2017.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut