Un grup de goril·les vetlla un cadàver de la seva espècie (Gorilla Fund)
Un grup de goril·les vetlla un cadàver de la seva espècie (Gorilla Fund)

Els goril·les també pateixen per la mort d'un estimat, i fins i tot d'un desconegut

Un grup de científics ha conclòs que els primats també senten llàstima per cossos aliens al seu grup i els toquen, els observen i els llepen

RedaccióActualitzat

Els goril·les s'estan prop dels membres adults del seu grup quan moren. Però, a diferència d'altres animals, els goril·les també observen, toquen i llepen cadàvers d'altres individus aliens al grup.  

És la conclusió a la que ha arribat un equip internacional de científics, representats per la fundació Dian Fossey Gorilla, que han observat i gravat per primera vegada el comportament d'un grup de goril·les de muntanya davant la mort d'un mascle dominant de 35 anys i d'una femella de 38 pertanyents al seu grup.
 


També van observar un altre grup de goril·les orientals de plana que presenciaven la mort d'un mascle desconegut al parc nacional Kahuzi-Biega, a la República Democràtica del Congo.

Els científics van pensar que els individus s'implicarien més i passarien més temps amb els cadàvers dels membres del seu grup, que no pas els desconeguts.
 


Però els resultats, publicats a la revista de divulgació PeerJ, han revelat de forma sorprenent que els comportaments davant les morts de diferents grups eren molt similars, i en els tres funerals els grups van velar els cossos dels morts.

Els investigadors ho han recalcat així en el seu estudi:
 

"Els humans es consideraven únics per tenir un concepte sobre la mort, però les observacions de les respostes dels animals a exemplars de la seva espècie morts suggereix el contrari."


En el cas dels goril·les de muntanya, els individus que compartien relacions més properes amb els morts van estar-se més temps amb el cos.

En unes declaracions recollides pel portal Gizmodo, una de les parts responsables de l'estudi, Amy Porter, destaca la "similitud" de resultats dels casos observats:
 

"El comportament més sorprenent va ser, sens dubte, la similitud en les respostes de comportament cap als cadàvers dels membres integrants del grup i d'un membre presumptament desconegut que no pertany al grup."

 

No tots els animals reaccionen igual a la mort

Els animals reaccionen de manera diferent quan observen un cadàver. La majoria d'insectes eliminen o enterren els cossos, els taurons tenen necrofòbia i s'allunyen, i una espècie de gaig de bardissa, una au de Califòrnia, organitzen funerals amb cants. Els elefants i les girafes, per la seva banda, cuiden i assisteixen els morts. 

És un tret més que els goril·les tenen en comú amb els éssers humans, ja que també juguen, riuen, lliuten i fins i tot pensen com nosaltres.

ARXIVAT A:
Medi ambientCiència
Anar al contingut